Vijesti

Trakavica oko direktora FUP-a se nastavlja. Komisija za sigurnost predložila da se konkurs poništi

Komisija za sigurnost Predstavničkod doma Parlamenta FBiH usvojila je zaključak kojim se Parlamentu predlaže da naredi poništavanje konkursa za direktora FUP-a.

Naime, imenovanje novog direktora FUP-a posljednjih sedmica je u fokusu nakon što je Nezavisni odbor predložio Zorana Galića (trenutnog direktora Granične policije BiH i HDZ-ovog čovjeka) za direktora FUP-a, a ministar policije FBiH Aljoša Čampara to proslijedio Vladi.

SDA je ovaj potez Čampare iskoristila za njegovu satanizaciju, a Čampara je odgovorio da je to u suštini dogovor SDA-HDZ i da je on samo proslijedio prijedlog Nezavisnog odbora.

Kako je Raportu potvrđeno Komisija za sigurnost PDPFBiH smatra da je Vlada FBiH ovo imenovanje morala izvršiti u roku od 30 dana od prijema rang liste od Nezavisnog odbora.

Međutim, od toga je prošlo skoro dvije godine. Komisija smatra da iako je kandidat, u ovom slučaju Galić, ispunio uvjete, za dvije godine se to moglo promijeniti.

Zbog toga se Predstavničkom domu Parlamenta FBiH predlaže da konkursnu proceduru poništi.

Po zakonu, samo neki od uslova su da je „zdravstveno sposoban za obavljanje dužnosti i zadataka“, „Nije mu izrečena krivična sankcija“, „Protiv njega nije potvrđena optužnica“, „Za vrijeme trajanja mandata ne ispunjava zakonom predviđene uslove za penzionisanje“, „Da nije bio član stranke, da nije bio na bilo kojoj poziciji u političkoj stranci na bilo kojem jivou, da nije postavljen na bilo koju poziciju u organima vlasti od političke stranke u posljednjih 5 godina“, “Da nije disciplinski kažnjavan za povrede službene dužnosti, osim lakših povreda službene dužnosti“…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare