Svijet

Trump podnio tužbu protiv Kongresa: Nelegalno istražuju napad na Capitol

Bivši predsjednik SAD Donald Trump podnio je tužbu protiv američkog Kongresa koji istražuje napad na Capitol hil 6. januara, tvrdeći da je zahtjev za dokumenta Bijele kuće iz vremena njegove administracije bio nelegalan.

Trump je u tužbi koju je podnio Okružnom sudu SAD za okrug Kolumbija naveo da su materijali koje traži Odbor za izbor 6. januara obuhvaćeni pravnom doktrinom poznatom kao izvršna privilegija, a koja štiti povjerljivost komunikacije između zvaničnika Bijele kuće.

Mnogi pravni stručnjaci, kako navodi Reuters, rekli su da Trump, kao bivši predsjednik, ne može da zakonom u potpunosti koristi izvršnu privilegiju koja će blokirati sudske pozive koje je izdao odbor Predstavničkog doma.

PROČITAJTE  Ramić u Americi na manifestaciji 'Domovino, uz tebe smo'

Grupa Trumpovih pristalica upala je u sjedište Kongresa 6. januara u neuspješnoj namjeri da spriječi poslanike da potvrde pobjedu demokratskog kandidata Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

Više od 600 ljudi sada se suočava sa krivičnim prijavama koje proističu iz tog događaja.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Biden je ovlastio Nacionalnu arhivu, vladinu agenciju koja vodi evidenciju o Trumpovom vremenu na funkciji, da preda početnu grupu dokumenata koje je zatražio Odbor za odabir.

Trump je u tužbi koju je podnio Okružnom sudu SAD za okrug Kolumbija naveo da su materijali koje traži Odbor za izbor 6. januara obuhvaćeni pravnom doktrinom poznatom kao izvršna privilegija, a koja štiti povjerljivost komunikacije između zvaničnika Bijele kuće, prenosi Reuters.

PROČITAJTE  Nuklearni pregovori ponovo u Beču, SAD i Iran sa suprostavljenim stavovima

Mnogi pravni stručnjaci, kako navodi Reuters, rekli su da Trump, kao bivši predsjednik, ne može da zakonom u potpunosti koristi izvršnu privilegiju koja će blokirati sudske pozive koje je izdao odbor Predstavničkog doma.

Grupa Trumpovih pristalica upala je u sjedište Kongresa 6. januara u neuspješnoj namjeri da spriječi poslanike da potvrde pobjedu demokratskog kandidata Joe Bidena na predsjedničkim izborima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare