Traže se uštede, a Ministarstvo finansija KS retroaktivno isplatilo naknade za komisije. Potrošene hiljade maraka

726

Iako je korona zakonom faktički zabranjeno isplaćivanje naknada za učešće u komisijama, Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo, prema saznanjima Raporta, isplatilo je retroaktivno hiljade maraka u ovu svrhu. Kako nam je rečeno, Ministarstvo se “ogradilo” određenim aktima.

Naime, prema našim nezvaničnim informacijama, Ministarstvo je jučer isplatilo retroaktivno nakande za tri mjeseca članovima bar dvije komisije.

Radi se o Drugostepenoj komisiji za nekretnine. Po 500 KM dobili su članovi ove komisije po mjesecu. To znači da su dobili po 1.500 KM svaki član.

Manja cifra isplaćena je članovima Komisije za taksene markice. Naime, članovi ove komisije dobili su po 300 KM za svaki mjesec, dakle po 900 KM.

Kontaktirali smo ministra finansija KS Jasmina Halebića, međutim, nije bio voljan razgovarati.

“Na sastanku sam, ako mognem, javit ću se kasnije”, rekao je Halebić.

Nije se javio niti odgovarao na našu SMS poruku.

Inače, ovo Ministarstvo posebno je troškali. Nedavno je isplaćen regres svim koji primaju plaću iz budžeta i na to potrešeno oko 6 miliona KM.

Pored toga, Ministarstvo je u posljednih nekoliko dana primilo dva nova uposlenika i to u sektoru računovodstva. Prema nezvaničnim informacijama, priprema se uposlenje još sedam osoba.