Treba li prati piletinu pere piletinu u lavabou
Životni stil

Treba li prati piletinu? Odgovor će vas iznenaditi

Piletina je svestran i ukusan izvor bjelančevina, ali lako može postati suha i neukusna ako se ne pripremi na pravilan način. U ovom ćemo članku otkriti neke od uobičajenih grešaka koje ljudi rade kada pripremaju piletinu i dati savjete kako ih izbjeći te ćemo vam pomoći da svaki put napravite sočnu i savršeno pečenu piletinu.

Ne znate kada se sirova piletina pokvarila

Postoje dva jednostavna načina na koja možete provjeriti je li sirova piletina daleko od svog vrhunca. Prema Claudiji Sidoti, kuharici i članici organizacije Eat This, Not That!, prvo na što trebate obratiti pažnju je promjena boje. Svježa sirova piletina bi trebala imati ružičastu, mesnatu boju, a kako se počinje kvariti, ta boja blijedi u nijansu sive.

Drugo što Sidoti savjetuje je da vjerujete svom nosu. Piletina koja se pokvarila ima vrlo snažan miris koji se u nekim slučajevima može opisati kao kiselkast. Ako je sirova piletina poprimila bilo kakav miris, najsigurnije ju je baciti.

Koristite istu dasku za rezanje za sve namirnice

Nabavka dviju dasaka za rezanje u različitim bojama može vam pomoći da se pridržavate osnovnih pravila o sigurnosti hrane. Jednu odredite za meso, perad, piletinu i plodove mora, a drugu za hranu poput hljeba i povrća. Osim toga, svakako biste trebali dezinficirati daske nakon upotrebe.

Nakon rezanja piletine dasku biste trebali očistiti u vrućoj vodi deterdžentom, zatim dezinficirati hlorom ili drugom otopinom za dezinfekciju i isprati čistom vodom. Također pripazite da meso koje je termički obrađeno nikada ne stavljate na tanjur na kojem se nalazilo sirovo meso i uvijek operite ruke prije i neposredno nakon rukovanja sirovim mesom.

Treba li prati piletinu

Ispiranje piletine prije kuhanja se može činiti kao smislena higijenska mjera, ali pravila o sigurnosti hrane nam govore kako ovaj korak povećava vjerovatnost kontaminacije. Proces pranja piletine širi potencijalno štetne bakterije na sudoper i radnu plohu, a malo je vjerojatno da će donijeti bilo kakvu stvarnu korist. Zato pileću kupku svakako preskočite.

Okrećete piletinu prije no što je to potrebno

Kad piletinu pečete na naglo, ključno ju je okrenuti u pravo vrijeme kako ne biste otrgnuli površinski sloj karameliziranog mesa. Prije svega, korištenje čiste tave će pomoći u sprječavanju lijepljenja mesa za dno.

Zatim je važno pripaziti da meso ne okrećete prije vremena. Kada meso tek stavite peći, zalijepit će se za dno od vrućine, ali će nakon nekog vremena polako stvoriti površinsku koricu. Ovaj će se površinski sloj sam od sebe odvojiti od dna u pravo vrijeme. Samo je potrebno malo strpljenja.

Premještate i vrtite piletinu po tavi

Prečesto pomicanje piletine po tavi je poput neprekidnog pritiskanja tipke dizala nakon što ste ga već pozvali. Nijedna od ove dvije stvari vam neće pomoći u bržem postizanju rezultata. Ako želite lijepo zapečeno meso, pokušajte ga ne pomicati po tavi između pet do sedam minuta.

Ako vam se piletina lijepi za dno, vjerojatno nije spremna i neće imati lijepu zlatno-smeđu površinu. Isto tako, pokušajte izbjeći pretjerano okretanje. Ako vam je cilj postići zlatno-smeđu boju sa svake strane, piletinu okrenite jednom i nemojte je dirati sljedećih pet do sedam minuta.

Prsa pripremate cijela

Pileća prsa mogu biti prilično debeo komad mesa. Ne samo da im debljina može iznositi oko 5 centimetara već mogu biti i vrlo tanka na drugom kraju. Zbog nejednake debljine piletina će se ispeći različitim brzinama, ostavljajući vam prepečeno meso s jedne strane i nedovoljno pečeno s druge strane.

Kako biste spriječili neravnomjernu termičku obradu, možete učiniti dvije stvari. Jedna opcija je prerezati piletinu tehnikom “leptir”. Pažljivo stavite ruku na gornji dio pilećih prsa i lagano pritisnite. Počevši od najdebljeg dijela prsa, oštrim nožem režite po sredini i nastavite kliziti nožem niz prsa dok filet ne prerežete napola.

Možete ostaviti jedan rub mesa spojen ili možete odvojiti file. Druga mogućnost je da prsa istučete batom za meso dok se potpuno ne ujednače. To možete učiniti s narezanim mesom, ali i čitavim prsima.

Ne ostavljate pečenu piletinu da odmori

Da, doista biste trebali pustiti meso da se odmori nakon što ga skinete s vatre, koliko god izgledalo primamljivo. Ako postoji jedna stvar oko koje se svi kuhari mogu složiti, to je sljedeće: meso je važno pustiti da malo odstoji prije nego što krenete s rezanjem.

To omogućuje redistribuciju sokova po mesu, što pomaže u osiguravanju sočnosti. Pokrijte piletinu folijom i ostavite je da odstoji oko 10 minuta prije jela.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare