Vijesti

Trebaju li Komšić i Džaferović odbiti sastanak s Lavrovom?

U najmanju ruku čudni i skandalozni protokol posjete ruskog šefa diplomatije povod je za pozive da se dva člana Predsjedništva BiH – Šefik Džaferović i Željko Komšić – odbiju sastati sa Sergejom Lavrovom.

Naime, Lavrov je sinoć stigao u Sarajevo te se odmah zaputio ka Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu gdje se sastao s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Iako se Lavrov minisar diplomatije, jučer se on nije sastajao sa kolegicom po profesiji – Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH.

Lavrov se, osim s Dodikom, sastao s cijelim vrhom RS. Predstavnika države BiH nije bilo. Održana je skandalozna press-konferencija na kojoj je Lavrov zajedno s Dodikom pozivao na očuvanje Dejtona istovremeno tražeći njegove izmjene u vidu ukidanja OHR-a.

Ono što je dodatno skadnalozno jeste da tokom sastanka nije bilo negdje zastave BiH. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, je zbog toga pozvao Džaferovića i Komšića da odbiju sastanak s Lavrovom, koji je danas.

Lavrov u Istočnom Sarajevu sa svesrpskom oligarfijom!

Naravno nema zastave BiH, pozivam Željka Komšica, Šefika Dzaferovica, Biseru Turković, da otkažu sutrašnje sastanke sa Lavrovim i otkažu gostoprimstvo!

Ja da sam član Predsedništva ili ministar vanjskih poslova uradio bih to odmah pa šta god da je cena, ovo je uvreda prema državi Bosni i Hercegovini i diplomatski skandal bez presedana!

Naravno velike patriote vi to nećete uraditi jer ne želite da se zamerite vašem koalicionom bratu Miloradu Dodiku!

Pošto već ne smete to da uraditi onda ćutite i poklopite se ušima, te prestanite sa dnevnim laprdanjima gde glumite patriote!”, poručio je Mijatović.

Potom se Lavrov sastao s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a. Po kojem se osnovu i kojom logikom Čović našao s Lavrovom nije poznato, osim da se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona.

Lavrov i Čović

Šef ruske diplomatije zanoćio je u centru Sarajeva – u hotelu Evropa.

Da li će ove protokolarne nelogičnosti i uvrede biti dovoljne za odbijanje sastanka Džaferoviću i Komšiću?Povezani postovi: