Politika

Trebaju li se probosanske stranke odazvati na “poziv” SDA? “Zovu kad eskalira, ali ne i kad s Dodikom i Čovićem dijele fotelje”

Stranka demokratske akcije jučer se oglasila zvaničnim saopćenjem u kojem je navela kako je usvajanje zaključaka NSRS, kontinuirani napad na ustavno-pravni poredak BiH, blokada državnih institucija i prijetnje secesionizmom. U saopćenju su naveli kako žele zajednički sastanak sa svim probosanskim strankama te da je to jedini način da se spriječi crni scenarij.

Neozbiljno političko djelovanje

No i ovog puta nije bilo zvaničnog poziva, kako to SDA obično i radi sve je bilo u vidu saopćenja za medije. Slobodno možemo kazati da se ovo svrstava u vid neozbiljnog političkog djelovanja.

Ono što mnogima privlači pažnju to je da li uopšte Stranka demokratske akcije želi da dođe do zajedničkog sastanka ili je to samo paravan za javnost?

Kako bi vidjeli kakav je stav ovih stranaka te da li misle da je ovo još samo jedno ” SDA prodavanje magla” pozvali smo ih na Raport.

Mišljenja su podijeljena, ali kako kažu zvaničnog poziva nije bilo. Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH za naš portal je upravo da zvaničnog saopćenja nije bilo, a da te pozive preko saopćenja ne podržava.

“SDA na takve i slične sastanke kada je sa Draganom Čovićem dogovorala Izborni zakon. Vrlo je teško komentarisati to što vas neko preko medija poziva. Ne znam da je došao neki zvanični poziv. SDP zajedno sa partnerskim strankama razgovaramo već o nekim aktivnostima”, kazao je kratko za naš portal Magazinović.

Saša Magazinović

Pozvali smo i Predraga Kojovića ispred Naše stranke koji je imao vrlo jasan i kratak komenatar.

“Ne mogu komentarisati jer nismo dobili još nikakav zvaničan poziv”, kazao nam je Kojović.

Predrag Kojović

Slobodno možemo kazati da stav Kojovića, nekadašnjeg lidera Naše stranke pokazuje ipak da se ovako bitne stvari ne mogu i ne smiju dogovarati u vidu nekih saopćenja za medije. Ozbiljnost je neophodna kada su u pitanju sastanci o političkoj krizi, koja je kako mnogi navode najveća kriza od potpisivanje Dejtonskog psorazuma.

Stati pod istu zastavu

S druge strane, Adisa Arapović ispred koalicije “Država” smatra da bi trebale sve stranke stati pod istu zastavu a to je zastava BiH.

“SDA uvijek zove na sastanke onda kada je kriza eskalirala do te tačke da ni oni bilo ko drugi nema ideju šta dalje. Kada se formiraju skrivene parlamentarne većine, kada se dijele fotelje i budžetski kolači tada se niko ne zove, zna se tada ko su sigurni partneri a to su najčešće HDZ i SNSD. Uprkos tome, aktuelni politički trenutak, opasnost po državu i mir do te mjere eskalirao da sve intelektualne političek i druge kapacitete treba staviti u pogon da se spasimo nenormalnog i neprihvatljivog i nezakonitog postupnja Milorada Dodika i grupice okupljenje oko njega. Uprkos primjedbi koju uvijek imam na postupanje SDA, mislim da se svi kapaciteti moraju ujediniti na djelovanje jednog čovjeka i nekolicine ljudi oko njega”, naveo je Arapović.

Adis Arapović

Također, pitali smo ga kakav bi scenario takvog sastanka mogao biti, on nam je kazao da bi se mogla napraviti ozbiljna analiza.

“Trenutno pozivanje međunarodne zajednice i Tužilaštva da radi svoj posao pretežno služi da se sapare odgovornost sa vlastite adrese. Ne zaboravimo da SDA ima trećinu pozicija u državi ne samo javnih nego i drugih koje po zakonu nisu stranačke, a javna tajna da ih obnašaju oni koji su došli zahvaljući SDA. Svi trebamo stati ispod jedne a to je državne zastave da se ova kriza riješi”, kazao je Arapović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
pipex
pipex
1 godina

ne zovu magarca u svatove