Sport

Trener Barcelone sve više zabrinut. Počinju pripreme, a nigdje pojačanja

Igrači Barcelone imali su odmor nakon prijateljske utakmice 25. maja u Australiji, a u ponedjeljak će se ponovo vratiti treninzima.

Ekipa se nije mnogo promijenila u proteklih mjesec zbog čega je trener Xavi Hernandez sve zabrinutiji.

Kako bi povećao konkurenciju u timu i sa željom da se bori za trofeje, Xavi je zatražio značajnu rekonstrukciju.

Trener je svjestan izazovnih okolnosti kluba, naročito s finansijskog aspekta, ali s nestrpljenjem iščekuje poteze predsjednika katalonskog nogometnog diva Joana Laporte i ostalih čelnih ljudi.

Za sada, niti su stigla pojačanja koja je očekivao, niti su se dogodili dogovoreni odlasci.

Xavi je bio vrlo direktan na konferenciji za novinare nakon posljednje utakmice sezone u Španiji protiv Villarreala. Poruka upravnom odboru bila je jasna.

"Sada počinje rad u kancelarijama, a to je možda važnije od onog što se događa na terenu", rekao je Xavi.

„Moramo se pojačati da bismo se takmičili na svim frontovima, moramo promijeniti mnoge stvari. U velikom klubu kao što je Barcelona, ​​morate mnogo toga promijeniti kada ne osvajate naslove."

No, mjesec kasnije, Xavi primjećuje da se gotovo ništa nije promijenilo.

Otišli su Ferran Jutgla i Philippe Coutinho, kao i igrači čiji su ugovori i posudbe istekli: Adama Traore i Luuk de Jong. I Daniju Alvesu je istekao ugovor, a Barcelona je odlučila ne produžiti ga.

U klub se vraćaju Miralem Pjanić, Inaki Pena, Alex Collado i Francisco Trincao, koji su bili na posudbi.

Međutim, igrači kao što su Clement Lenglet, Riqui Puig, Samuel Umtiti, Martin Braithwaite i Oscar Mingueza, za koje se očekivalo da napuste klub, i dalje su na Camp Nouu.

Iako su u toku pregovori za njihov odlazak, od kojih su neki pri kraju (poput Lengletova prelaska u engleski Tottenham), oni su još uvijek tehnički igrači Blaugrane.

Riječ je o nogometašima koje je trener direktno obavijestio da ne računa za sljedeću sezonu. No, dolasci za koje je Xavi očekivao da će povećati konkurenciju, tek trebaju uslijediti.

Sve ukazuje na to da će španski klub sljedećih dana ozvaničiti potpise Francka Kessiea (Milan) i Andreasa Christensena (Chelsea), koji dolaze kao slobodni igrači.

Xavi je nestrpljiv zbog izostanka pojačanja i nije jasno kada će se to promijeniti.

Trener želi pojačanje u svakom dijelu tima. Najambicioznija je akvizicija Roberta Lewandowskog, koji bi trebao pojačati napad. No, njega njemački Bayern Munchen procjenjuje na 50 miliona eura.