Sport

Trener koji je otkrio Edina Džeku: “Kada je bio dijete, dao sam mu samo jedan savjet”

Trener koji je jedan od najzaslužnijih ako ne i najzaslužniji za ono što je Edin Džeko danas, Jiržy Plišek je u razgovoru za italijanske medije govorio o Dijamantu.

Plišek, nekadašnji trener Željezničara, primjetio je tada 17-godišnjeg Edina Džeku, kojeg je kasnije odveo u Češku, odnosno u Teplice pa na posudbu u Usti nad Lebem.

Sa mnogo hvale je Plišeg govorio o Džeki, a razgovor je započeo rečenicom u kojoj je otkrio kako je Džeko postao to što je danas:

“Bio je vrlo talentovan, s neizmjernom željom za postizanjem golova, ambiciozan i pozitivan tip. Htio je učiti, postati izvrstan igrač, imao je vrlo snažan udarac”, rekao je češki stručnjak.

“Edin nije samo veliki igrač, već prije svega fantastična, jedinstvena osoba. Bio je ljubazan, nasmijan, spreman pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Pomaže bolesnoj djeci, sportistima s invaliditetom, ambasador je UNESCO-a. To su velike stvari. Ponosan sam na Edina, moramo zahvaliti i njegovim roditeljima koji su mu pomogli da postane ono što jest i što su uvijek vjerovali u njega”, nadovezao je Plišek.

Plišek se prisjetio da je Dijamantu kazao da vjeruje u njega i da će zajedno otvoriti put njegovoj karijeri. Htio je, kaže, da bude strpljiv i uporan. Džeko je bio pažljiv i vjerovao mu je. Čak i kad ga je iz Teplica poslao u Usti nad Labem na posudbu.

“To je bilo jako teško vrijeme za njega i njegovog oca. To sam shvatio. Ali rekao sam svima da će mi jednog dana, ako shvate potez, obojica zahvaliti. Vjerovao sam u svoju intuiciju i Edin nije bio razočaran. Trebalo mu je nekoliko dana da shvati šta sam mu rekao. I onda je postao druga osoba. U tom trenutku rođen je pravi Edin Džeko i tog trenutka fudbalska zvijezda počela se oblikovati. To je bio pravi trenutak u kojem sam povjerovao da bi mogao postati vrhunski igrač. Pokazao mi je karakter, ali i visok nivo inteligencije”, prisjeća se Plišek.

O Džekinom transferu iz Rome u Inter kazao je da je to klub koji želi osvajati trofeje i da mu treba pobjednik, igrač poput Džeke. Šta Džeko s 35 godina može donijeti Interu.

“Iskustvo, golove, kvalitet, uravnotežene emocije, marljivost. On je sjajan igrač i može biti uzor mladim ljudima svojom osobnošću, snažnim karakterom i inteligencijom”, veli Čeh.

Plišek kaže da je bh. golgeteru čestitao na dolasku u Inter, a da mu je Dijamant mjesec ranije čestitao rođene unuke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare