Vijesti

Trgovci peletom: Ako se dozvoli izvoz, upast ćemo u strašan scenarij. Cijene ogrjeva skočit će na 1.000 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine prihvatila inicijativu za produženje važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine sve do kraja 2022. godine.

Nova inicijativa Vlade FBiH

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju, Vlada će Vijeće ministara BiH uputiti inicijativu da zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od njenog usvajanja, pripremi i uputi Vijeću ministara BiH na razmatranje i odlučivanje odgovarajuću odluku kojom bi do 31.12.2022. godine bilo produženo važenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz BiH, u kojoj je zabrana izvoza bila određena i za drvene brikete.

Također je u inicijativi navedeno da Vlada FBiH smatra da je neophodno produžiti važenje ove odluke, jer sezona grijanja počinje od oktobra i sasvim je izvjesno očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima.

Kako bi provjerili šta ovo znači za proizvođače pozvali smo kompaniju “Drvosječa”, koja važi za jednu od najvećih trogavaca peletom u Bosni i Hecegovini.

Kako nam je kazao Muhamed Helać, predstavnik kompanije “Drvosječa”, ovom inicijativom Vlade FBiH bi izbjegli crni scenarij u našoj zemlji.

“Trenutna situacija kada idemo prema kraju zabrane izvoza nam govori da veliki broj proizvođača u posljednih mjesec dana je krenulu u skladištenje proizvodnje. Naime, oni su ukinuli prodaju i na domaćem tržištu. Iz prostog razloga jer imaju dovoljno resursa da mogu izdržati mjesec bez prihoda kako bi se nakon isteka zabrane izvoza ostvarili na inostranom tržištu. Međutim, vidjet ćemo kako će se sve odvijati ako se ova inicijativa usvoji”, kazao je Helać.

Šta to znači za domaće tržište?

Dodao je kako su posljednja istraživanja u Evropskoj uniji pokazala da je velika potražnja za ogrjevom i peletom i to sve zbog krize sa plinom iz Rusije.

“U Evropi je potražnja za 2,5 miliona tona peleta. Sada kada je zabranjen uvoz iz Rusije i Bjelorusije, u EU imamo ogromnu nestašicu. Malo je sada nezahvalno komentarisati kakve bi nam cijene mogle biti jer se nalazimo u periodu globalne krize. Međutim, zabrana izvoza će pomoći da da se izbjegne scenarij da nema ogrjeva i da kupujemo po cijenama koje su duplo više. Ograničavanje cijene bio bi mnogo veći problem. Zabrana izvoza je trebala da stimuliše da se podmiri domaće tržište, međutim nije se tako odrazilo. Najbolja mjera je da se uvedu kvote koliko se na mjesečnom nivou može izvesti iz države.

Ukoliko se dozvoli izvoz, čeka nas strašan scenarij. Ogrjeva će biti u jako malim količinama i jako će se teško dolaziti do njega. Cijene peleta bi bile i iznad 1.000 KM. Čekale bi nas visoke cijene, jer kako ubijediti nekog proizvođača da proda na domaćem tržištu, kada može to izvesti i zaraditi puno više na inostranom”, zaključio je Helać za Raport.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je nedavno nadležnim institucijama inicijativu za stavljanje van snage odluke o zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta.

Ružnić za Raport kaže da današnja inicijativa Vlade FBiH nije dobra te da Vlada može poduzeti mjere i regulisati cijene peleta na konkretniji način u smislu donošenja odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži.

“Neophodno je da Vlada Federacije BiH donese posebnu mjeru. Moramo biti iskreni, ovako će samo preprodavači profitirati. Ukoliko se zabrana produži do kraja godine, građani će ostati uskraćeni za cijepano drvo, pelet. Donošenja odluke o zabrani izvoza je dovelo do do ponovnog skoka cijena. Tržište nije zadovoljeno”, kazao je Ružnić.

Ružnić ističe i da nas ionako čeka teška i izazovna zima.

“Vlast mora povlačiti konkretne mjere kada je u pitanju ogrjev. Sve je sada na Vladi Federacije BiH i premijera Fadila Novalića”, kazao je Ružnić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare