Region

Tri omiljena sata Mila Đukanovića koštaju više od milion eura

Kolekcija satova Mila Đukanovića ponovo se našla u fokusu pošto će o njoj Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) morati ponovo da odlučuje na osnovu inicijative Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Za sada je dokazano da posjeduje tri vrtoglavo skupa sata, koja zajedno vrijede 1.376.364 eura. Fotografije Mila kako ih nosi dostavio je crnogorskim medijima njegov nekada blizak prijatelj Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe za kojim je raspisana potjernica.

Prvi među njima je “Patek Philippe Sky Moon Tourbillon” vrijedan 1.150.659 eura. Kućište ovog sata od 18-karatnog zlata, prečnika  42.8 mm i visine 16.25 mm, ima zlatni brojčanik, kao i anti-reflektujuće staklo od safira sa prednje i zadnje strane. Budući da su jako složenog dizajna i da svaki sadrži ukupno 686 pokretljivih komponenti, godišnje se proizvede samo od tri do pet primjeraka satova ove serije, piše Luks Lajf.

PROČITAJTE  Drama na Kosovu: Izvršen napad na granični prelaz Jarinje

Posjeduje i Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6 čija cijena iznosi 158.371 eura. Kućište sata čini 18-karatno ružičasto zlato, a brojčanik mu je izrađen od 18-karatnog zlata. Vodootporan je i na sebi ima 21 dragulj.

Poslednji iz kolekcije, za koji se zna da je u vlasništvu Đukanovića, je Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k white gold mens watch 1700-129/03 koji košta 67.334 eura. Cio je od belog 18-karatnog zlata, ručno je oslikan i također vodootporan.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je Vijestima da je ovo drugi put u poslednjih pola godine da Upravni sud proglašava ništavim rješenja ASK-a koje se odnose upravo na postupanje Agencije prema Đukanoviću.

PROČITAJTE  Crna Gora ukinula obavezne covid potvrde u tržnim centrima

”Iz rešenja koja su osporena pred Upravnim sudom se javno vidi namera Agencije da Đukanovića poštedi obaveze poštovanja Zakona o sprečavanju korupcije. Upravni sud je ispravno konstatovao da je obrazloženje Agencije za nepostupanje u slučaju skupocenih satova bilo u neskladu sa zakonom, te da su propustili da u vezi pomenutih satova traže izjašnjenje Đukanovića. Iz ASK-a su se pravdali da njihove takozvane provere po službenoj dužnosti nisu pokazale nepoklapanje između imovine Đukanovića i podataka institucija koje vode zvaničnu evidenciju o tome”, poručuje Milovac.

Naglašava da su, kako u Crnoj Gori ne postoji institucija koja vodi evidenciju o vlasništvu nad satovima, iz ASK-a zaključili da Đukanović ne krši zakon time što nije prijavio vlasništvo nad nekoliko satova ukupne višemilionske vrijednosti.Povezani postovi: