Zdravlje

Tri položaja spavanja za manji bol u leđima

Važnost zdravog sna teško se može precijeniti. Vaš sljedeći dan će direktno zavisiti od toga koliko se odmarate noću.

Mnogo faktora utiče na dobar san, od vremena do kvaliteta samog jastuka. U stvari, nije samo ovo važno, već i u kom položaju spavate. Vrijeme je da naučite kako pravilno spavati.

Spavajte na boku sa drugim jastukom između koljena

Počnimo sa nestandardnim načinom. Ako vam je neprijatno da spavate na leđima, okrenite se na bok i stavite jastuk između koljena. Istovremeno, vredi pokušati da prevaziđete želju da spavate na istoj strani, inače mogu nastati ozbiljni problemi, uključujući neravnotežu mišića ili čak skoliozu. Spavanje na boku jednostavno ne donosi nikakvu korist, glavni trik je dodatni jastuk koji će vam pomoći da karlicu i kičmu držite u optimalnom položaju.

Spavajte na stomaku sa jastukom ispod stomaka

Dobra vijest za one koji vole da spavaju na stomaku je da se i ova opcija može rehabilitovati. Međutim, postoji vjerovanje da ovo držanje izaziva bolove u leđima, jer se povećava opterećenje na vratu. Ako vam je zaista zgodno da spavate na ovaj način, onda ne treba forsirati i nasilno spavati na drugačiji način. Samo zgrabite još jedan jastuk i stavite ga ispod stomaka da biste ublažili pritisak sa leđa. U ovom slučaju možete koristiti jastuk ispod glave. Ako patite od osteohondroze, onda je ova opcija optimalna, jer će pomoći u oslobađanju napetosti između diskova kičme.

Spavajte na leđima sa jastukom ispod koljena

Ako osjećate opuštenost samo dok ležite na leđima, nastavite u istom duhu, samo malo mijenjajući uobičajenu rutinu. Jastuk ispod koljena će vam pomoći da vaša kičma bude opuštena i donji dio leđa savijen, a za dodatnu podršku možete staviti mali umotani peškir ispod donjeg dijela leđa. U ležećem položaju, težina tijela je ravnomjerno raspoređena, pa će pritisak na kičmu biti značajno smanjen.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare