Politika

Tri premijera odlučila: Svi koji su uđu u BiH idu u karantin 14 dana

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Doboju je održao sastanak sa entitetskim premijerima, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, kao i sa resornim ministrima oba entiteta o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji sa korona virusom.

Tegeltija je rekao kako će zajedno sa premijerima nastaviti koordinirajuću ulogu, te će se na dnevnoj bazi procjenjivati da li će ovakih sastanaka trebati više ili ne.

"Vidjet ćemo da li ćemo uvoditi nove restriktivne mjere ili ćemo ih smanjivati. Bilo je prijedloga za nove restriktivne mjere. U vidu moramo imati i privredni ambijent, a to ćemo raditi sve na dnevnoj osnovi", rekao je Tegeltija novinarima u Doboju.

Odgovarajući na pitanja novinara - on je kazao da kontrolu prelaska na graničnim prelazima vrše sanitarni inspektori.

"Oni će vidjeti gdje građani idu. O tome ćemo obavještavati nadležni Dom zdravlja, nadležne organe - na kontrolu, ako se građanin ne javi. Potrebna je i neophodna puna saradnja svih. Najvažnija je i najteža odluka na građanima da se pridržavaju preporuka", rekao je Tegeltija.

Fadil Novalić, odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da su aerodromi u Sarajevu i Tuzli opremeljeni sa termalnim kamerama, kakve imaju najsavremeniji svjetski aerodromi, a koje su u stanju da filtriraju svakog putnika.

"Sada smo čuli da to nije dovoljno. Virus 14 dana traje. Kada ga nosilac dobije, prva dva dana nema znakova, a osoba može djelovati zarazno. Od 14 dana, 12 dana se može raspoznati. Postoji kvalitetan filter na tim aerodromima. Svakako, morat ćemo slično imati i na drugim prelazima", zaključio je Novalić.