Zdravlje

Tri promjene koje se događaju kada prestanete jesti bijeli hljeb

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No isto tako, ta ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Saznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

  1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno, i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant-mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

  1. Nećete više stalno biti gladni
PROČITAJTE  Gladni penzioneri protestovali protiv bijelog hljeba i paušala: "Nakon što sve platimo, za hranu jedva da šta ostane"

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

Hljeb je je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma

No to ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

  1. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

PROČITAJTE  SZO: Alkohol jedan od najvećih faktora rizika za karcinom dojke

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.Povezani postovi: