uhapšen u Njemačkoj zgrada tužilaštva bih
Vijesti

Tri su se tužilaštva zavadila

Tužilaštvo FBiH danas je održalo Kolegij na kojem se raspravljalo o prisustvu državnog tužioca Džermina Pašića u prostorijama KCUS-a, prilikom kojeg je SIPA izuzimala dokumentaciju iz ove zdravstvene ustanove.

Stav kolegija tužilaca FBiH je da Tužilaštvo BiH nema pravo da se miješa u radnje koje Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzima u sklopu predistražnih radnji u predmetu koji se tiče korištenja kineskih respiratora ACM 812 A u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.

– Povodom pravnog pitanja Federalno tužilaštvo FBiH je danas odražalo Kolegij na kojem je razmatrana navedena problematika, te zauzeo slijedeći stav.

Saradnja tužilaštava svih nivoa je ne samo potrebna, nego i nužna radi uspješnog otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela. Federalno tužilaštvo FBIH podržava i podstiče saradnju između tužilaštava, razmjenu informacija, razmjenu dokaza, pa smatramo da je u tom pravcu nužno posmatrati i zahtjev Tužilaštva BIH u dijelu se odnosi na razmjenu informacija i dokaza.

Međutim, kada je u pitanju preostali dio zahtjeva Tužilaštva BiH koji se odnosi na davanje uputstava za postupanje Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u smislu člana 37. Zakona o krivičnom postupku BIH, takva mogućnost je ograničena isključivo na predmete iz nadležnosti Suda BIH u kojima je preneseno vođenje postupka na druge sudove, što u ovom predmetu nije slučaj.

S tim u vezi jednoglasan je stav Kolegija da je navedeni zahtjev Tužilaštva BiH u dijelu u kojem izdaje uputstva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužilaštva BIH u Zakonu o krivičnom postupku BIH i drugim relevantnim zakonima, s obzirom na to da Tužilaštvo BIH nije u odnosu subordinacije prema Federalnom tužilaštvu FBIH i kantonalnim tužilaštvima.

U tom smislu Federalno tužilaštvo FBiH naložilo je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo da svoje djelovanje uskladi sa navedenim stavom, navodi se u saopćenju Tužilaštva FBiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare