BHDoktor

Tri zdrava napitka koja treba da pije svaka žena u menopauzi

Pri ulasku u menopauzu mnoge žene se suočavaju sa neprijatnim simptomima, kao što su valunzi, noćno znojenje, gojaznost, promjene raspoloženja.

U kontroli neprijatnih simptoma mogu vam pomoći prirodne metode, promjena načina ishrane, čak i priprema zdravih napitaka od sastojaka koje već imate kod kuće.

Sok od paradajza
Nedavna studija objavljena u "Nutritional Journalu", pokazala je da prirodni sok od paradajza može da pomogne da smanjite simptome menopauze i lakše prebrodite promjene koje ovaj period nosi.

Sok od paradajza sadrži mnogo korisnih sastojaka poput likopena, gama-aminobutirne kiseline i eskuleozida A.

Ima širok spektar prednosti za žene u menopauzi, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, smanjenje psihičkog stresa i prevenciju osteoporoze. Takođe, u istom istraživanju potvrđeno je da sok od paradajza smanjuje anksioznost i poboljša opšte zdravlje srca.

Ledeni čajevi
Žene koje prolaze kroz menopauzu često otkrivaju da određeni čajevi mogu da pomognu kod bolova u zglobovima i grčeva. Bitna je i temperatura čaja koji pijete, jer topli čajevi mogu kod valunga izazvati kontra efekat.

Predlažemo vam da napravite ledeni čaj od voća i biljaka, a umjesto šećera koristite prirodne zaslađivače poput meda ili stevije.

U ledeni čaj možete dodati limun koji je prepun vitamina C i odličan pokretač metabolizma.

Alkalne vode
Kako navodi Kurir, mnoge žene u menopauzi kao jedan od simptoma navode probleme sa kiselinom u želucu i loše varenje.

Jedno istraživanje je analiziralo različite efekte vode iz slavine i alkalne vode na aktivaciju pepsina kod ljudi.

Za razliku od vode iz slavine, utvrđeno je da alkalna voda dobro inaktivira pepsin i smanjuje kiselinu. Istraživači su zaključili da je alkalna voda dobar lijek za ljude koje muči gorušica.