Magazin

Trik za eliminisanje 99 posto bakterija u spužvi za pranje suđa

Mnogi koriste spužve za pranje suđa za čišćenje tanjira, šerpi, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na šporetu, preko polica u frižideru do kuhinjskih ormarića ili sličnih mjesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da spužvom za pranje suđa širimo milione bakterija po domu, prenosi N1.hr.

Čak i kada mislite da je spužva čista, u njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Environmental Health otkrilo je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz spužve ako je stavimo u mokrovalnu na 90 sekundi punom snagom.

  1. U mikrovalnu smete staviti samo spužve koji ne sadrže metale.
  2. Spužva obavezno mora biti mokra. Dobro je natopite prije stavljanja u mikrotalasnu.
  3. Stavite li mokru spužvu na 90 sekundi punom snagom uklonit ćete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.
  4. Pažljivo izvadite sunđer iz mikrovalne, pustite da se ohladi prije korištenja jer će biti vrlo vruć, te može izazvati opekotine.
PROČITAJTE  Severina se izvinila porodici partnera sa jahte


Povezani postovi: