Magazin

Trik za eliminisanje 99 posto bakterija u spužvi za pranje suđa

Mnogi koriste spužve za pranje suđa za čišćenje tanjira, šerpi, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na šporetu, preko polica u frižideru do kuhinjskih ormarića ili sličnih mjesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da spužvom za pranje suđa širimo milione bakterija po domu, prenosi N1.hr.

Čak i kada mislite da je spužva čista, u njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Environmental Health otkrilo je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz spužve ako je stavimo u mokrovalnu na 90 sekundi punom snagom.

  1. U mikrovalnu smete staviti samo spužve koji ne sadrže metale.
  2. Spužva obavezno mora biti mokra. Dobro je natopite prije stavljanja u mikrotalasnu.
  3. Stavite li mokru spužvu na 90 sekundi punom snagom uklonit ćete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.
  4. Pažljivo izvadite sunđer iz mikrovalne, pustite da se ohladi prije korištenja jer će biti vrlo vruć, te može izazvati opekotine.


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare