Životni stil

Trik za najmekšu bosansku pogaču koju ste jeli! Tradicionalni stari recept iskusnih

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 0.5 l kiselog mlijeka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U brašno umiješati prašak za pecivo (ili pola kašičice sode bikarbone) i so.

U kiselo mlijeko sipati čašu vode (oko 3 dl) pa sa brašnom umijesiti tijesto.

Tijesto premazati uljem i dobro umijesiti. Oblikovati pogaču i staviti u podmazanu tepsiju.

Pogaču odozgo premazati sa malo ulja i izbockati viljuškom.

Peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni. Kad počne da rumeni smanjiti temperaturu i peći dok se dobro ne zarumeni, još oko 40 minuta.

Pečenu pogaču umotati u čist platneni stolnjak. Ostaviti desetak minuta da se prohladi pa lomiti rukama. a nikako je ne sjeći.

Služiti uz kajmak. sir ili suhomesnate proizvode. (Umjesto kiselog mlijeka možete pogaču zamijesiti sa jogurtom).