Životni stil

Trik za sočniju i kremastiju krompir-salatu

Krompir-salata svima je omiljena, jedemo je u svim prilikama, služimo je uz ribu, ali i uz mesna jela, volimo je dobro začinjenu, s više ili manje luka. Uz poznate začine kao što su biber i so te ulje i sirće, Austrijanci i Nijemci svoju krompir-salatu obogaćuju toplom goveđom supom i kašičicom senfa.

Sastojci:

  • 1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
  • 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
  • 250 ml goveđe supe
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica sirćeta
  • 3 kašike ulja
  • malo bibera
  • so
  • nekoliko grančica svježeg peršuna

Priprema:

  1. Operite krompir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u ljusci oko 30 minuta. Kad je krompir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na kriške podjednake debljine.
  2. Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promiješajte.
  3. U toplu supu dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krompira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
  4. Nasjeckajte nasitno svježi peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite, pažljivo promiješajte i poslužite.