Svijet

Troje afganistanske djece otrovalo se gljivama u Poljskoj

Zvaničnici u Poljskoj saopćili su da se troje afganistanske djece koja borave u izbjegličkom centru razboljelo nakon što su jeli otrovne gljive ubrane u šumi, od kojih je dvoje u jedinici intenzivne njege boreći se za živote.

Djeca i njihove porodice nedavno su doputovali u Poljsku nakon što su pobjegli pred talibanskim osvajanjem vlasti u Afganistanu. Oni borave u centru za strance u Podkowa Lesni, mjestu u blizini Varšave.

Artur Tusinski, gradonačelnik Podkowa Lesne, kazao je da se troje djece otrovalo. Negirao je medijske izvještaje da su izbjeglice brale i jele gljive jer im je ponuđeno premalo hrane u centru, rekavši da im je osigurano tri obroka dnevno.

Doktor u bolnici kazao je da se dvojica dječaka, u dobi od pet i šest godina, suočavaju s prijetećom situacijom po život, dok je 17-godišnja djevojčica u stabilnom stanju.

Portparol Ureda za strance izjavio je „u vezi s ovim žalosnim događajem, radnici u centrima senzibilizirat će afganistanske građane da ne jedu proizvode nepoznatog porijekla“, prenosi AP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare