Kriminal

Troje kineskih državljana otpuženo za otmicu: Zatočili ih u stan i prijetili ubistvom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv troje kineskih državljana, s privremenim boravkom u Brčkom, zbog otmice dvoje sunarodnjaka koja je izvedena u tom gradu u maju prošle godine.

Izlazak oštećenih iz hotela

Riječ je o Sun Baowei, rođen 1970. godine, Sun Xudong, rođen 1981. godine i Wang Shurui, rođena 1977. godine. Oni su optuženi su da su 5. maja ispred NEA Boutique Hotela s ciljem iznude novca oteli sunarodnjake Z. J. i H. G., navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Baowei i Xudong terete se da su 5. maja, oko 9 sati, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug. S dva tjelohranitelja sačekali izlazak oštećenih iz hotela. Zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeoptužene Shurui.

Tu su ih protupravno držali do večernjih sati i prijeteći im pištoljima uvjetovali da prvooptuženom na ime duga iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125.000 eura. Xudong je pri tome pokazivao pištolj i palicu zaprijetivši napadom na život i tijelo oštećenih. Dok je Baowei upućivao ozbiljnu prijetnju da će im polomiti noge i ruke. Istovremeno, tjelohranitelji Baoweia su im govorili da neće izaći iz stana dok se ne riješi problem s novcem. Ukazujući im čak da znaju gdje su njihove porodice. Dok je Shurui ukazivala da su prijetnje ozbiljne. I kako neće dugo imati strpljenja, navodi se u optužnici.

Troje kineskih državljana: Otmičari brzo uhapšeni

Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji Brčko distrikta BiH. Otmičari su ubrzo uhapšeni. Uviđajem na mjestu počinjenja kaznenog djela Policija je pronašla dva pištolja. Koje je neovlašteno posjedovao drugooptuženi Xudong.

Uslijed opasnosti od bijega, a nakon hapšenja i predaje osumnjičenih Tužilaštvu, podnesen je prijedlog za određivanje pritvora za Baoweia i Xudonga. Kojeg je sud prihvatio, dok su za Shurui predložene i određene mjere zabrane.

Baowei, Xudong i Shurui optuženi su pred Osnovnim sudom za kazneno djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe. Usto, Xudong je optužen i za kazneno djelo neovlaštena nabavka i držanje. Ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje. U fazi prethodnog saslušanja pred sudom, optužnica je u cijelosti potvrđena 27. prosinca 2022. godine, naveli su iz Tužilaštva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare