Svijet

Trostrani pakt isprovocirao Francusku, SAD zatekla bijesna rekacija saveznika: ‘Nismo vas izdali, vi ste naš dragi partner‘

Trostrani vojni pakt između Australije, Velike Britanije i SAD-a – AUKUS – u tolikoj je mjeri isprovocirao Francusku da su diplomatije svih triju država bile prisiljene posvetiti se smirivanju Pariza dok su se odgovori na kinesku zabrinutost oko sigurnosnog sporazuma koji uključuje i nuklearnu tehnologiju razlikovali od države do države.

Izvori iz Bijele kuće tvrde da je američka diplomatija bila potpuno nespremna na francusku reakciju, vjerujući da neće burno reagirati na objavu trostranog sigurnosnog pakta na području Indopacifika. Francuska je izgubila ugovor za gradnju flote podmornica na dizelski pogon vrijedan oko 90 milijardi dolara, no ukupni gubitak, kada se uračunaju penali za otkazivanje ugovora, bit će tek oko 10 milijardi eura.

Administracija Joea Bidena očekivala je da će Francuze umiriti s nekoliko ugovora za francusko vojno brodogradilište Naval Group, organizaciju posjeta predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu, malo Bidenova šarma i uvjeravanja da je Australija samostalno donijela odluku na temelju procjene svojih operativnih potreba.

No, riječnik kojim se francuska koristila u svojem odgovoru bio je bez presedana u visokoj diplomaciji. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drien optužio je Bidena da se ponaša kao Trump, a Washington i Canberru da su zabili nož u leđa Francuskoj.

PROČITAJTE  U kakvom to svijetu živimo?! Beskućnik silovao ženu u vozu punom putnika, niko joj nije pomogao!

Dizajnirali motore

Francuski je bijes utoliko lakše razumijeti kada se uzme u obzir da je australski ministar odbrane Peter Dutton prije samo par sedmica razgovarao s francuskom kolegicom Florence Parly te je iskazao australsku predanost ugovoru sklopljenom 2016.

Premda je australski premijer Scott Morrison u četvrtak tvrdio da je Francuska bila obaviještena da bi ugovor mogao biti raskinut, francuski dužnosnici tvrde da su za to čuli tek kada su trojica vođa uživo predstavila svoj pakt – figurativno poderavši francuski ugovor pred cijelim svijetom.

Francuska je bijesna i jer je Australija od nje izričito tražila dizelske podmornice, dok su sve francuske podmornice na nuklearni pogon. Svi dosadašnji problemi oko programa gradnje – probijanje rokova i cijene – izvirali su upravo iz toga što je Francuska morala dizajnirati dizelske motore za ugradnju u oplate nuklearnih podmornica samo zato što je Canberra tvrdila da ih nikako ne želi.

PROČITAJTE  Ovaj čovjek već je danima u bijegu u Kini. Mnogi se nadaju da nikad neće biti uhvaćen

Američki državni sekretar Antony Blinken uvjeravao je novinare u četvrtak da su on i njegove australske i britanske kolege bili u kontaktu s Francuzima prije i poslije objave pakta te je naglasio da je “Francuska posebno ključan partner” u pitanju sigurnosti na Indopacifiku i mnogim drugim pitanjima te da Washington želi produbiti svoju transatlantsku saradnju.

Odbrana Tajvana

Britanski premijer Boris Johnson suočio se s brojnim pitanjima zastupnika u parlamentu, potaknutim prilično snažnim prokineskim poslovnim lobijem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji se grozi zaoštravanja odnosa s Kinom. Britansko učešće u paktu koji Peking najoštrije osuđuje sigurno će znatno koštati London po pitanju odnosa s Kinom.

Johnsonova prethodnica Theresa May zahtijevala je znati hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju kineske invazije sada morati učestvovati u odbrani Tajvana. Johnson je odbio izravno odgovoriti, no odbio je i isključiti tu mogućnost, rekavši da je Britanija predana obrani međunarodnih zakona te da je to savjet koji bi uputio i vlastima u Pekingu.Povezani postovi: