Svijet

Trump iznenadio: Završavamo doba beskonačnih ratova

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, koji se suočava s kritikama zbog najave povlačenja hiljada vojnika SAD-a iz Njemačke, u subotu je diplomcima vojne akademije West Point poručio da će njihov posao biti “odbrana vitalnih interesa Amerike”, a ne učešće u “beskonačnim ratovima” u dalekim zemljama.

Objava Trumpovih planova da iz Njemačke, jedne od glavnih saveznica SAD-a, izmjesti 9.500 vojnika u Poljsku i drugdje razljutila je njemačke dužnosnike i izazvala zabrinutosti u Kongresu SAD-a da se zemlja povlači sa svjetske pozornice.

U obraćanju kadetima povodom njihovog uspješnog završetka školovanja na West Pointu, Trump je rekao da posao američkog vojnika nije da gradi i obnavlja strane države već da “brani, i to snažno, našu naciju od vanjskih neprijatelja”.

“Završavamo doba beskonačnih ratova, rekao je Trump. Posao američkih snaga nije da “rješavaju stare sukobe u dalekim zemljama za koje mnogi nisu ni čuli”, rekao je.

Trump je za svoje predsjedničkog mandata povukao američke vojnike iz Sirije i, najavljujući smanjenje angažmana SAD-a, pravio pritisak na saveznike da plaćaju više za svoju odbranu.

U razmjerno rijetkoj kritici njegove stranke 22 republikanca Odbora za oružane snage zastupničkog doma rekli su da će smanjenja broja američkih vojnika u Njemačkoj naštetiti nacionalnoj sigurnosti i ohrabriti rusku agresiju.

Trump se, u svom obraćanju više od hiljadu kadeta, u subotu tek indirektno osvrnuo na aktuelno pitanje rasne nepravde u SAD-u rekavši da su kadeti primjer američke raznolikosti.

“Došli ste s farmi i iz gradova, velikih i malih država, iz svake rase, religije, boje i vjerovanja. No kada ste ušli na ovaj prostor postali ste dio jednog tima i jedne porodice koja ponosno služi jedinstvenoj američkoj naciji”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare