Svijet

Trump ostavio novinare bez riječi, tvrdi da uzima ‘lijek za koronavirus’: Uzimam ga već sedmicu i po, jednu pilulu dnevno

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako uzima hidroksiklorokin, lijek za malariju za kojim je posegnuo, unatoč upozorenjima oko njegove upotrebe, kao za preventivom protiv zaraze koronavirusom.

“Uzimam ga već sedmicu i po. Jednu pilulu dnevno”, rekao je novinarima Trump.

Američki predsjednik ovo je otkrio dajući izjave novinarima tokom susreta s predstavnicima ugostiteljske branše s kojima je razgovarao o učincima koronavirusa.

Prije nekoliko sedmica Trump je promovirao ovaj lijek kako potencijalni lijek za koronavirus, no studije koje su poslije toga napravljene pokazale su da ne pomaže u liječenju zaraze Covidom-19.

Trump (73), koji se dnevno testira na koronavirus, kazao je da je pitao ljekare Bijele kuće je li u redu da uzima taj lijek, a ovaj mu je odgovorio: “Ako to želite”.

Ovo otkriće uslijedilo je istovremeno s objavom američke laboratorije Moderna Inc da je ostvario napredak u pronalaženju moguće vakcine za koronavirus. Jedini lijek koji se do sada smatra potencijalnim lijekom za zarazu je remdesivir, lijek koji je rezerviran samo za bolničke pacijente.

Odmah poslije Trumpove objave TV kanal Fox News je intervjuirao dr. Boba Lahitu, koji je upozorio ljude da ne uzimaju hidroksiklorokin.

“Nismo ustanovili nikakav učinak”, kazao je Lahita.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare