Svijet

Trump: Ovo je divan dan za Georgea Floyda

Američki predsjednik Donald Trump održao je danas presicu o padu nezaposlenosti u SAD-u istaknuvši da američka ekonomija doživljava snažan uzlet poput “rakete” i obećavajući brz oporavak od izolacije uvedene zbog pandemije novog koronavirusa.

“Sada se događa vjerovatno najveći oporavak privrede u američkoj historiji i neće stati na ovome, nastavit će se”, rekao je Trump u Bijeloj kući.

“Ovo niko nije očekivao”, dodao je.

Trump je kazao da će oporavak u pravom smislu riječi nastupiti tokom 2021., insistirajući da će se SAD moći nositi s pandemijom.

“Ovo je divan dan za Georgea Floyda”

Trump je na presici govorio gotovo punih sat vremena. Nije odgovarao na pitanja novinara.

Osvrnuo se i na proteste zbog ubistva Georgea Floyda, koji je jučer pokopan.

“Nadam se da nas George gleda odozgo i govori: “Ovo što se događa u našoj zemlji je divno.” Ovo je divan dan za njega, divan dan za sve. Ovo je divan dan za sve nas kad se radi o jednakosti”, rekao je Trump.

Na pitanja novinara da objasni na što tačno misli kada kaže da je ovo divan dan za Floyda, Trump je samo odlazeći ponovio: “Ovo je divan dan.”

SAD potresaju veliki protesti protiv policijske brutalnosti nakon Floydova ubijstva prošle sedmice, premda su zadnjih dana nešto manje nasilni.

“Jednaka pravda po zakonu mora značiti da svaki Amerikanac dobiva jednak tretman u svakom susretu s policijom neovisno o rasi, boji kože, rodu ili vjerovanju, policija ih mora pravedno tretirati”, rekao je Trump.

“Svi smo vidjeli što se dogodilo prošle sedmice, ne možemo dopustiti da se to događa”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare