Trump pomilovao bivšeg savjetnika. Lagao je u istrazi o upletenosti Rusa u izbore

81

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna koji je priznao da je lagao FBI-u u istrazi o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore 2016.

Trump mu dao otkaz 22 dana nakon što je došao na vlast

“Velika mi je čast da mogu objaviti da je pomilovan general Michael T. Flynn. Čestitam generalu Flynnu i njegovoj divnoj porodici. Znam da će ovo biti fantastičan Dan zahvalnosti!”, napisao je na Twitteru Trump, posljednjih dana svog predsjedničkog mandata.

Michael Flynn je 2017. godine priznao da je lagao FBI-ju po pitanju svojih ruskih kontakata.

Flynnovi tajni pregovori s ruskim ambasadorom u Washingtonu u decembru 2016., prije Trumpove inauguracije, bili su osnova za temeljitu istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera u miješanje Moskve u američke izbore godinu dana ranije.

Trump je dao otkaz Flynnu samo 22 dana nakon što je došao na vlast.

“Lov na vještice” i “dobar čovjek Flynn”

No predsjednik je oduvijek tvrdio da je istraga bila politički “lov na vještice” i da je Flynn, bivši general i šef Odbrambene obavještajne agencije, “dobar čovjek”.

U vrlo neobičnom potezu, ministarstvo pravosuđa odustalo je od predmeta protiv Flynna u maju ove godine, rekavši da navodne laži FBI-ju nisu bile značajne, što je Trumpu donijelo veliku političku pobjedu.

No savezni sudija naredio je daljnje pravno razmatranje problematike. Trumpovo pomilovanje znači da se taj slučaj miče sa sudova.