Svijet

Trump ponovo otpužio WHO: Znali su više nego što su nam rekli

Predsjednik SAD Donald Trump optužio je u srijedu Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da je pomagala Kini sakriti razmjere pandemije koronavirusa na njenom početku.

Trump je izjavio da je Kina zavela SAD, referirajući se time na rezultate istrage koje je Bijela kuća dobila od svojih obavještajaca koji su istraživali jesu li Kina i WHO zataškavali informacije o ranoj fazi širenja covid-19 bolesti.

“Morali su znati više nego što su nam rekli da su znali”, rekao je Trump okupljenim novinarima u Bijeloj kući.

“Mi smo znali stvari koje oni nisu, ili nisu znali ili nam nisu htjeli reći. WHO je doslovno služio Kini kao orgulje (op. a. radili su kako je Kina htjela). To je ono kako ja vidim to.”

Trump i neki ostali svjetske vođe razapeli su Kinu zbog manjka transparentnosti kod objavljivanja podataka o broju novozaraženih na početku pandemije koronavirusa, odnosno u epicentru pandemije u Wuhanu.

Usporedio je i koliko SAD pomaže WHO-u, a koliko Kina rekavši da je dosad SAD finansirao WHO s oko 500 miliona dolara godišnje, dok je taj broj kod Kine znatno manji – 38 miliona dolara. Unatoč tome, kaže Trump, “očito su radili za Kinu i znali šta se događalo od samog početka, odnosno mogli su sve spriječiti.

Trump je početkom aprila zamrznuo finansiranje WHO-a te naredio reviziju optuživši ih pritom da su zataškavali i pomagali Kini u zataškavanju informacija na početku pandemije koronavirusa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare