Svijet

Trump prema anketama ubjedljivo vodi kao najpopularniji republikanski kandidat za predsjedničku utrku

Donald Trump započeo je novu godinu na političkoj poziciji na kojoj je završio staru, kao najpopularniji i najutjecajniji političar u Republikanskoj stranci.

Najnoviji rezultati nacionalne ankete koju je proveo Reuters/Ipsos sredinom decembra pokazuju da je 54 posto ispitanih republikanaca reklo da bi podržali bivšeg predsjednika SAD-a u utrci za predsjednika 2024. godine, piše Fox News.

Druga dva potencijalna kandidata su guverner Floride Ron DeSantis i bivši potpredsjednik Mike Pence s 11, odnosno osam posto podrške ispitanika.

Trump je u 2021. više puta spominjao kandidaturu za Bijelu kuću.

“Svakako razmišljam o tome”, rekao je za Fox News u intervjuu u novembru.

“Mislim da će puno ljudi biti sretno, iskreno, tom odlukom”, dodao je bivši američki predsjednik, sugerirajući da će to biti objavljeno nakon međuizbora 2022. godine.

PROČITAJTE  Hyundai će investirati više od 10 milijardi dolara u SAD

Reuters/Ipsosovo istraživanje u skladu je s drugim istraživanjima javnog mnijenja u utrci za nominaciju GOP-a 2024. Prosjek svih najnovijih nacionalnih anketa daje Trumpu podršku od 52 posto, značajno ispred ostatka ostalih mogućih republikanskih kandidata u Bijeloj kući.

No treba napomenuti da je podrška za nominaciju za dobrih 20 do 30 posto manja od općenite podrške među republikanskim biračima. Prema anketi Reutersa/Ipsosa, Trumpa općenito podržava 82 posto republikanskih glasača.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare