Ekonomija

Trump, Putin i kralj Salman razogovarali o cijeni nafte: Postignut povijesni dogovor o smanjenju proizvodnje

Američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin i saudijski kralj Salman razgovarali su telefonom o značaju saradnje između zemalja proizvođača nafte, nakon što su OPEC i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEC+) postigli dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna.

Kako je javila saudijska državna novinska agencija SPA, lideri su naglasili značaj saradnje između zemalja proizvođača nafte kako bi bila održana stabilnost tržišta energenata i podrška globalnom rastu ekonomije, prenosi Reuters.

Organizacija proizvođača nafte OPEC i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEC+) postigli su dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna ove godine, s ciljem da se izazivanjem vještačke nestašice na tržištu izazove poskupljenje “crnog zlata” čija je cijena zbog pandemije koronavirusa pala na nezapamćeni minimum.

Kako je saopćeno iz sjedišta OPEC-a u Beču, smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. godine.

Sjledeća videokonferencija OPEC+ najavljena je za 10. juni, a prema pisanju Reutersa, cijene sirove nafte su već skočile za 12 posto nakon vijesti da su se OPEC i drugi proizvođači, sa Rusijom na čelu, dogovorili o smanjenju proizvodnje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare