Svijet

Trump: Sad sam imun na koronavirus

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je sada imun na covid-19, dan pošto je njegov liječnik objavio kratko pismo u kojemu kaže da više nije opasan za okolinu i da ne može prenijeti virus.

“Čini se da sam imun, ne znam, valjda na duže vrijeme, možda na kraće, a možda i za cijeli život. Nito tačno ne zna, ali sam imun”, rekao je u telefonskom razgovoru za Fox News.

“Imate predsjednika koji je imun. (…) Danas imate predsjednika koji se ne mora skrivati u podrumu kao njegov protivnik”, dodao je, smjerajući na demokratskog kandidata Joea Bidena.

U vezi s imunitetom na covid-19 još postoje mnoge nepoznanice: ne zna se tačno koliki stepen zaštite osiguravaju protutijela ni koliko bi imunitet mogao trajati.

Trump je natuknuo da je njegov demokratski protukandidat možda bolestan.

“Ako ste vidjeli Joea, jučer (subota) je strašno kašljao…”, rekao je. “Ne znam šta to znači, ali mediji nisu o tome puno govorili”, dodao je.

Bidenov izborni štab svaki dan objavljuje njegove nalaze testa na covid koji su dosad bili negativni.

No u vezi s američkim predsjednikom postoje nejasnoće. Njegov ljekarski tim uporno odbija reći kada je posljednji put bio negativan na testiranju. Takvo ponašanje potiče sumnju da se predsjednik možda nije testirao nekoliko dana prije svog prvog pozitivnog testa 1. oktobra.

Donald Trump se u subotu obratio pristašama iz Bijele kuće.

Povratak u predizbornu utrku predviđen je početkom sedmice, i to ubrzanim ritmom: na Floridu putuje u ponedjeljak, u utorak će biti u Pennsylvaniji, a u srijedu u Iowi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare