Svijet

Trump traži da mu Twitter vrati pristup profilu

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od suda da mu vrati njegov Twitter račun u pokušaju da ishodi ukinuće trajne zabrane korištenja te društvene platforme.

Sedamdesetpetogodišnji Trump podnio je preliminarni zahtjev protiv internetskog diva u petak, zahtijevajući brzi povratak svoga računa.

Trump tvrdi da je Twitter otkazao njegov račun, koji je imao oko 80 miliona pratilaca , zbog pritiska političkih protivnika.

Trumpu je zabranjeno korištenje stranice 8. januara “zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”, rekao je Twitter u to vrijeme.

Također mu je zaključan profil Facebooka i YouTubea nakon što je optužen da je poticao svoje pristaše da nahrupe na Kapitol u Washingtonu u januara.

To se dogodilo nakon njegovih neutemeljenih tvrdnji o prevari, u vrijeme kad je izgubio predsjedničke izbore od Joea Bidena.

Odvjetnici su rekli da je Trumpov Twitter račun postao “digitalna gradska vijećnica” i važan izvor vijesti i informacija o poslovima vlade.

Međutim, “cenzura i prethodna ograničenja” Trumpovog Twitter računa neinstitucionalno su kršenje slobode govora, rečeno je u zahtjevu koji je podnesen sudu.

“Zemlja se neće okoristiti od pokušaja ograničavanja političkog govora. Još manje će joj koristiti pokušaj ušutkavanja političkih govornika.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare