Svijet

Trump u Woodwardovoj knjizi priznao da je htio umanjiti opasnost covida-19

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je rekao da je htio umanjiti prijetnju covida-19 priznajući da je koronavirus opasan, pokazuje nova knjiga novinara Boba Woodwarda.

Osam sedmica prije predsjedničkih izbora, objavljivanje dijelova ove knjige koju je uredio čuveni novinar koji je razotkrio aferu Watergate, potaknulo je oštru reakciju demokratskog kandidata Joea Bidena koji je upozorio da je to bila "izdaja" američkog naroda.

Zbog svog upravljanja pandemijom koja je u Sjedinjenim Državama pokosila više od 189.000 ljudi, Donald Trump se našao na meti oštrih kritika svojih protivnika, ali i naučnika i nekih republikanskih zastupnika.

Optužuju ga da je slao proturječne i nejasne poruke, ali i da nije pokazao suosjećanje zbog posljedica koje je prouzrokovao taj virus. U nizu anketa velika većina Amerikanaca oštro je osudila njegove postupke na tom polju.

"Uvijek sam je htio umanjiti", rekao je predsjednik u telefonskom razgovoru s Bobom Woodwardom 19. marta, koji se prenosi u toj knjizi pod nazivom "Bijes". "I sad je hoću umanjiti jer ne želim dizati paniku", dodao je.

Nekoliko sedmica ranije, 7. februara, istom novinaru je rekao da je covid-19 "ubojita stvar".

Knjiga koja treba izaći 15. septembra, oslanja se na 18 razgovora s Bobom Woodwardom između decemra 2019. i jula 2020. snimljenih uz pristanak Donalda Trumpa.