Svijet

Trump vrijeđao Angelu Merkel. Govorio joj da je glupa

Njemački dužnosnici bili su izrazito šokirani agresivnim razgovorima predsjednika SAD Donalda Trumpa s kancelarkom Angelom Merkel te su njihove pozive držali u tajnosti, rekli su izvori za CNN.

U razgovorima s njemačkom kancelarkom Trump je Merkel nasilno omalovažavao na “gotovo sadistički način”, rekao je Carl Bernstein, novinar poznat po izvještaju o aferi Watergate.

“Neke stvari koje je rekao Angeli Merkel jednostavno su nevjerovatne. Nazvao ju je glupom”, rekli su izvori.

Skupina zvaničnik dodijeljena za praćenje telefonskih razgovora Merkel s Trumpom je smanjena te pozive sad prati tek mali broj ljudi, a glavni je razlog to što su oni zaista problematični, rekao je njemački dužnosnik za CNN.

Isti dužnosnik je rekao kako su Trumpovi razgovori s Merkel posebno neobični zbog poduzimanja dodatnih koraka kako bi ostali tajni.

“Predsjednik Trump pregovarač je svjetske klase koji je dosljedno podržavao američke interese na svjetskoj pozornici”, izjavila je zamjenica glasnogovornice Bijele kuće Sarah Matthews za Business Insider.

Glasnogovorništvo njemačke vlade nije odgovorilo na navode CNN-ovog izvještaja.

U izvještaju se također insinuira kako se takvo Trumpovo ponašanje odrazilo i na druge liderice, uključujući i Theresu May, bivšu britansku premijerku.

Ponašanje američkog predsjednika opisano je kao “ponižavajuće” nakon što ju je nazvao “budalom” u vezi s odlukama o vanjskoj politici, rekao je jedan izvor za CNN.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare