Svijet

Trumpa liječili koktelom antitijela dobiven od ćelija abortiranog fetusa

Jedan od lijekova koje je Donald Trump uzeo tokom liječenja od koronavirusa razvijen je pomoću ljudskih ćelija dobivenih iz abortiranog fetusa, piše Guardian.

Lijek je koktel monoklonskih antitijela koje je razvio Regeneron, Trump je primio infuziju od 8 grama, a sam lijek nije odobren.

Matične stanice korištene za razvoj lijeka poznate su kao HEK-293T ćelije, a izvorno su ekstrahirane iz bubrega embrija nakon abortusa koji je u Nizozemskoj izveden u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća.

Trump dosljedno nastoji ograničiti pristup pobačaju, a jedan od njegovih najnovijih pokušaja je i nominacija konzervativne katoličke sutkinje Amy Coney Barret u Vrhovni sud.

Trumpova republikanska stranka se izričito protivi istraživanju embrionalnih matičnih stanica te poziva na zabranu federalnog finansiranja istraživanja navedenih.

Trump je već ograničio takva istraživanja 2019. kada je njegova administracija pauzirala finansiranje naučnika koji rade na studijama tog tipa.

“Zaustavili smo federalno finansiranje istraživanja fetalnog tkiva. Zauzimamo stav pred lobistima pobačaja kao nikada do sad”, rekao je Trump početkom ove godine.

Glasnogovornica Regenerona Alexandra Bowie rekla je kako kompanija ne smatra sporne HEK-293T ćelije tkivom.

“Stanice se slobodno dijele u laboratoriju te ove koje su nam danas dostupne ne smatramo fetalnim tkivom i inače nismo koristili fetalno tkivo”, kaže Bowie.

Razvoj koktela s 450 miliona dolara podržala je Barda, institucija u sklopu tamošnjeg ministarstva zdravstva zadužena za istraživanja i razvoj biomedicine. Nije dostupan javnosti i do danas je testiran tek na 275 ljudi.

Podsjetimo, Trumpova administracija sistemski je radila na ograničavanju pristupa pobačaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Žudim za danom kada Roe v. Wade bude dio historije”, referirao se potpredsjednik SAD-a Mike Pence na odluku Vrhovnog suda iz 1973. koja ženama omogućuje legalan pobačaj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare