Trumpov savjetnik: Kineski hakeri napadaju američku izbornu infrastrukturu

47

Hakeri  povezani s kineskom vladom napadaju američku izbornu infrastrukturu uoči predsjedničkih izbora 2020., rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien upozoravajući na navodno aktivnije kinesko miješanje u američke izbore.

Ta izjava ide dalje od priopćenja Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI), objavljenog u petak, u kojem se navodi da Kina širi svoje pokušaje utjecanja te da Rusija već pokušava potkopati kampanju demokratskog kandidata Joea Bidena. Ali ODNI ne optužuje izravno Peking za pokušaje hakiranja sistema povezanih s američkim izborima.

“Oni bi željeli da predsjednik izgubi”, rekao je O’Brien za CBS-ovu emisiju Face the Nation.

“Kina se, kao Rusija, kao Iran, bavi kibernetičkim napadima i mrežnim krađama identiteta i takvim stvarima koje se odnose na našu izbornu infrastrukturu, internetske stranice i takve stvari.”

Kina uporno odbacuje optužbe američke vlade da hakira američka poduzeća, političare i vladine agencije.

“Američki predsjednički izbori unutrašnja su stvar, nemamo interesa miješati se u njih”, rekao je u aprilu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

O’Brien je rekao da je SAD otkrio da su se hakeri pokušavali infiltrirati u internetske stranice koje pripadaju uredima državnog sekretara širom zemlje, koji su odgovorni za provedbu izbora na lokalnom nivu i prikupljanje podataka o Amerikancima.

“To je doista razlog za zabrinutost i nije riječ samo o Rusiji. Bit će ozbiljnih posljedica za bilo koju zemlju koja se pokuša miješati u naše slobodne i pravedne izbore”, rekao je.

Vijeće za nacionalnu sigurnost nije još odgovorilo na zahtjev za komentarom ovih optužbi.

ODNI je odbio komentirati ili pojasniti protivriječi li ova izjava njegovom saopćenju.

ODNI je ranije rekao da “neprijatelji” nastoje kompromitirati privatne komunikacije američkih političkih kandidata i prodrijeti u američke izborne sisteme uoči predsjedničkih izbora u studenome. Ustvrdio je i da bi Kina voljela da predsjednik Donald Trump ne bude ponovno izabran.

Više istraga američkih obavještajnih agencija zaključilo je da je Rusija radila na tome da podupre Trumpovu kampanju 2016. i da umanji izglede njegove protivkandidatkinje Hillary Clinton.