Svijet

Trumpovi obožavatelji mole u Washingtonu. Stigli i ekstremni Proud Boysi

Konzervativni aktivisti koji bez dokaza tvrde da je izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden ukrao izbore okupili su se danas na više prosvjeda, među kojima i u Washingtonu gdje je govorio nedavno pomilovani bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Organizatori protesta pod nazivom “Zaustavite krađu”, povezani s Trumpovim operativcem Rogerom Stoneom, i pojedine crkvene grupe pozvali su svoje pristaše da dođu na “Jerihonske marševe” i molitvene skupove.

Protesti su planirani u Washingtonu i glavnim gradovima država Georgije, Michigana, Wisconsina, Nevade i Arizone u kojima je Trumpova kampanja osporavala rezultate glasovanja.

Više od 50 presuda saveznih i državnih sudova potvrdilo je Bidenovu pobjedu nad Trumpom. Vrhovni sud je u petak odbacio od Trumpa podržanu tužbu bez presedana države Teksas koja traži da se poništi glasovanje u četiri druge savezne države u kojima je pobijedio Biden.

“Kakva god da je bila jučerašnja presuda… svi duboko, duboko udahnimo”, rekao je demonstrantima pred zgradom Vrhovnog suda bivši Trumpov savjetnik penzionisanigeneral Mike Flynn.

Flynn, koji je dva puta priznao da je lagao FBI-ju o kontaktima s bivšim ruskim ambasadorom, prvi put je govorio u javnosti otkako mu je Trump udijelio oprost 24. novembra.

“Od vas tražim da se vratite od kuda ste došli” i postavite zahtjeve, rekao je neodređeno Flynn manjoj grupi demonstranata. Vrhovni sud ne služi “kolektivnoj slobodi nego individualnim slobodama, i tako su ga napravili”, rekao je Flynn.

Trump odbija priznati izborni poraz tvrdeći bez dokaza da je poražen zbog masovne prijevare. Trump je na Twitteru poručio da nije obaviješten o protestima no da će se “susresti s njima!”.

Stotine Trumpovih pristalica sa zastavama i transparentima u manjim grupama su do Vrhovnog suda i Kongresa došle kroz centar Washingtona koje je policija zatvorila za saobraćaj.

Maske je nosio mali broj demonstranata usprkos rasplamsavanju epidemije covida-19 i preporukama lokalnih vlasti da ih se nosi i na otvorenim prostorima.

Oko 200 pripadnika “Proud Boysa”, krajnje desne nasilne grupe, povorci se pridružilo u blizini Trumpovog hotela, a mnogi su imali kamuflažne odore, balističke prsluke i kacige.

Mnogi su u izjavama medijima ponavljali desničarske teorije zavjere o izbornoj krađi i odbacivali sudske presude.

Organizatori protesta najavili su prosvjedne povorke u Washingtonu oko Kapitola, Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa “uz molitve da padnu zidovi korupcije i izborne prijevare”, referirajući se na biblijsko čudo i pad Jerihona čije su se zidine urušile nakon marširanja svećenika i vojnika oko njih.Povezani postovi: