Svijet

Trumpu niko ne može na crtu: Ovo su najbogatiji i najsiromašniji američki predsjednici

Da biste saznali koji bi nekadašnji američki predsjednik mogao da parira Donaldu Trumpu po bogatstvu, morali biste da se vratite daleko u prošlost, sve do prvog predsjednika Georgea Washingtona.

George Washington: Plaća mu je bila 2 posto američkog budžeta

Iako aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu, kada je riječ o ciframa na računu, niko ne može da parira, procjenjuje se da je Washington vrijedio 525 miliona dolara, a bogatstvo je stvorio kombinacijom nasljedstva i poslovanju na posjedima na kojima je bilo svega, od proizvodnje konoplje do jedne od najuspješnijih američkih destilerija. Također, novac je zarađivao i kroz svoju predsjedničku plaću, koja je bila jednaka 2 posto cjelokupnog američkog budžeta 1789. godine, piše History.com.

Poput Washingtona i mnogi drugi predsjednici obogatili su se zahvaljući zemlji (i robovima koji su je obrađivali), ali nisu svi bili fiskalno oprezni kao Washington.

Thomas Jefferson: 234 miliona dolara potrošio na zabave i hranu

Thomas Jefferson naslijedio je veći dio svog bogatstva od oca i proširio ga zahvaljujući posjedima, ali je na kraju svoje “gnijezdo” od 234 miliona dolara potrošio na raskošne zabave i dobru hranu.

Jefferson je također bio kolekcionar, sa velikom strašću prema knjigama. Vladi je 1815. godine pomogao, i svom bankovnom računu, kada je prodao ličnu kolekciju kongresnoj biblioteci nakon razornog požara. Novac je iskoristio da isplati neke povjerioce, a zatim je počeo da kupuje još knjga. Nije iznenađenje što je umro duboko u dugovima.

James Madison: Napustio Bijelu kuću siromašniji nego što je bio kad je ušao

Jeffersonov bliski prijatelj James Madison bio je najveći zemljoposjednik u okrugu Orange u državi Virgnija, dijelom zahvaljujući svojoj plantaži od 4.000 hektara. Ali “Mali Jamie” napustio je Bijelu kuću siromašniji nego što je bio kad je ušao, zahvaljujući padu vrijednosti njegovih posjeda na kojima se proizvodio duhan.

Nije pomoglo ni to što je njegov posinak Pine Todd bio rasipnik čiji su lični problemi iscrpjeli Madisonovu finansijsku i emocionalnu kasu. Prije svoje smrti 1836. godine, potrošio je veći dio svog procijenjenog bogastva od 101 milion dolara, prisiljavajući svoju udovicu Dolly da proda firmu i njegove preostale robove. Do kraja života živjela je u relativnom siromaštvu, prije nego što je konačno dobila novčani priliv kada je Kongres kupio papire njenog supruga godinu dana prije njene smrti 1849. godine.

PROČITAJTE  Američki master plan za region: Političko penzionisanje Dodika, izmjena Ustava BiH i sankcije protiv Republike Srpske
Poređenje sa Washingtonom

Andrew Jackson: Predstavljao se kao čovjek iz naroda

Andrew Jackson se, poput predsjednika Trumpa, predstavljao kao čovjek iz naroda, ali obojica su daleko imućnija od svojih sugrađana. Uprkos svom teškom, siromašnom djetinjstvu, Jackson je postao advokat i poznati vojni zapovjednik, što mu je, zajedno sa velikim zemljišnim posjedima, omogućilo da stekne bogatstvo od 119 miliona dolara.

Od sredine do kraja 19. vijeka, mnogi američki predsjednici, kao i mnogi Amerikanci, više nisu mogli da računaju na vlasništvo nad zemljom i to da će im poljoprivreda obezbijediti finansijski uspjeh. Stoga, nije iznenađenje da su u ovom periodu bili i neki “najsiromašniji” predsjednici.

“Najsiromašniji” predsjednici

Buchanan, Lincoln, Andrew Johnson, Rutherford B. Hayes, James A. Garfield, možda su bili istaknuti advokati i političari prije dolaska u Bijelu kuću, ali nijedan nije vrijedio više od pet miliona dolara u današnjoj vrijednosti te valute.

Ulysses S. Grant se borio da zadrži posao prije nego što je stekao slavu na ratištima, a zatim je izgubio ono malo novca koji je imao zahvaljujući nesavjesnom poslovnom partneru. Grant je finsnijsku budućnost svoje porodice mogao da obezbijedi samo pisanjem najprodavanije autobiografije neposredno prije svoje smrti.

Theodore Roosevelt naslijedio je bogatstvo izgrađeno na pronicljivim ulaganjima njegove porodice u industrijski sektor, a zatim je veći dio potrošio na sopstvene neutemeljene investicije, uključujući velikih zemljišta na zapadu. Dio svojih gubitaka je, međutim, nadoknadio drugim poslovima sa nekretninama, svrstavši ga tako u prvih 10 najbogatijih predsjednika sa procijenjenom neto vrijednošću od 125 miliona dolara.

PROČITAJTE  Zbog malih količina hemikalije koja uzrokuje rak Amerikanci s polica povlače dva poznata dezodoransa

Herbert C. Hoover je možda bio na vlasti u ranim godinama Velike depresije, ali je bio u dobroj finansijskoj formi tokom najgore godine. Iako je ostao siroče u mladim godinama, stekao je diplomu i bogatstvo od 75 miliona dolara, služeći kao istaknuti izvršni direktor kompanije i investitor. Takođe, bio je jedan od prvih predsjednika koji se odrekao svoje plaće, donirajući veći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Truman nije uspio u skoro svakom poslovnom poduhvatu koji je pokušao

Kao i Tedi, i Franklin D. Roosevelt je naslijedio veliko bogatstvo, a još više kada se oženio Eleonor. On je imao nekoga ko je pokušao da obuzda svoje načine rasipanja, a tokom većeg dijela njegovog odraslog života, njegova majka Sara držala je konce u rukama za bogastvo od 60 miliona dolara. Međutim, kasnije je značajno potrošio na svoj strastveni projekat, centar za liječenje poliomijelitisa u Džordžiji.

Jednog od bogatijih predsjednika u američkoj historiji pratila je osoba koja je gotovo sigurno bila najsiromašnija. Harry S. Truman nije uspio u skoro svakom poslovnom poduhvatu koji je pokušao.

Bogatstvo i mistika porodice Kennedy dovela je do toga da mnogi misle da je upravo on bio najbogatiji, ali, ipak ne. Bogatstvo je ipak držano u porodičnom fondu za mnogobrojnu braću i sestre.

S obzirom na to, u posljednjih 50 godina (prije Trumpa) najbogatiji predsjednik bio je Lyndon B. Johnson.

Zaradili milione nakon izlaska iz Bijele kuće

U 20. vijeku, iako predsjednici nisu bili mnogo bogati prije svoje vlasti uspjeli su da zarade milione nakon izlaska iz Bijele kuće. Među njima su Richard Nixon, Gerald Ford i Jimmy Carter.

Iza Donalda Trumpa, u prvih deset najbogatijih predsjednika nalaze se Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt,Andrew Johnson, Madison, Lindon Johnsson, Hoover, Clinton i Franklin D. Roosevelt.

Barack Obama je na 12. mjestu, a iza njega George W. Bush.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare