Trumpu su poslali paket s ricinom. Šta je to?

211

FBI i Tajna služba pravovremenu su otkrili pošilju koja je adresirana na Donalda Trumpa, predsjednika SAD, a u kojoj je bio smrtonosni otrov ricin.

Zbog ovog slučaja pokrenuta je istraga, a kako piše CNN, Bijela kuća još se nije oglasila o svemu.

No, šta ja ricin?

U slučaju ovog otrova, dovoljno je u organizam unijeti količinu veličine zrna soli – i smrt je neizbježna.

U tijelo ulazi udisanjem te odmah napada proizvodnju proteina, potpuno je prekidajući. Za razliku od drugih otrova, ricin je spor i potrebna su mu oko tri dana da bi ubio čovjeka, ostavljajući vremena za eventualno liječenje.

On je korišten za ubistvo bugarskog disidenta Georgija Markova u Londonu 1978. On je stajao na autobusnoj stanici te je odjednom osjetio udarac na stražnjoj strani desnog bedra. Iza sebe je ugledao muškarca kako podiže kišobran s poda.

Ubrzo je odveden u bolnicu zbog visoke temperature – te je umro nekoliko dana kasnije. Obdukcija je otkrila sitan crveni kružić na njegovom bedru preko kojeg je otrov ušao u njegovo tijelo, a on je ispaljen iz zračnog pištolja skrivenog u kišobran. Ricin se dobiva iz zrna biljke Ricinus communis, koja se kultivizira da bi se iz njega izvuklo ulje.

Smrtonosna doza iznosi od 1-20 miligrama/kilogramu ako se uzme oralno , no potrebno je znatno manje za smrt ako se inhalira ili injektira.