Ekonomija

Tržište osiguranja u FBiH: Rast premije 9,8 posto

Društva za osiguranje u Federaciji BiH u prvom polugodištu ove godine zaračunala su oko 308 miliona KM premije, što je više za 9,8 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 280,5 miliona KM.

U neživotnim osiguranjima, prema podacima Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH, ostvarena premija iznosila je 239,7 miliona KM i viša je za osam posto.

Premija osiguranja robe u prijevozu zabilježila je značajan rast za 32,3 posto i iznosila 2,18 miliona KM što se može povezati sa izmijenjenim okolnostima koje je uzrokovao rat u Ukrajini. Zaračunata premija osiguranja cestovnih vozila porasla je na 33,91 milion KM u prvom polugodištu, odnosno 13,5 posto.

Rast od 26,5 posto zabilježila je premija za osiguranje od raznih finansijskih gubitaka, a značajnije je porasla i premija za osiguranje troškova pravne zaštite 56,9 posto i osiguranje garancija 32,4 posto s tim da se radi o manjim iznosima.

Kod osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila rast je bio nešto skromniji, pet posto, a ukupna premija je u prvom polugodištu bila 138,2 miliona KM.

Rast kod premija životnog osiguranja bio je 16,7 posto, a u prvih šest mjeseci ukupno je iznosila 61 milion KM. Klasično životno osiguranje zabilježilo je rast od 16,1 posto.

Isplaćene štete u segmentu neživotnih osiguranja imale su rast od 14,9 posto, a u segmentu životnih osguranja rast je bio 21,4 posto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare