Magazin

Tuga: More izbacilo tijelo grbavog kita dugo 13 metara. Ne zna se uzrok smrti

Tijelo grbavog kita pronađeno je na obali Beringovog otoka na Kamčatki, saopćila je u srijedu, 8. septembra, služba za medije Komandorskog rezervata., a piše Russia Beyond.

“Grbavog kita dugog 13 metara more je izbacilo na Beringov otok. Saradnici rezervata pronašli su tokom patroliranja teritorija rezervata mrtvo tijelo ovog diva na obali”, navodi se u saopćenju.

Stručnjaci su izašli na lice mjesta uzeti uzorke za daljnje istraživanje i utvrđivanje uzroka smrti grbavog kita. Grbavi kit spada među zaštićene životinjske vrste.

Odrasle jedinke dugačke su 12-16 metara i teže oko 36 tona. Ljeti se hrane u polarnim morima i skupljaju zalihe masti za zimu, tokom koje migriraju u tropske vode kako bi se razmnožavali. Spolnu zrelost ženke dosežu s 5, a mužjaci sa 7 godina. Vjeruje se da im je životni vijek od 40 do 80 godina, piše Wikipedia.

PROČITAJTE  Razbio zid čekićem i pronašao lutku s jezivom porukom: "Prve vlasnike sam izbola 1961. Nadam se da spavaš dobro..."

Izgled grbavih kitova je prepoznatljiv. Tamne su boje, a na leđima imaju grbu i malenu leđnu peraju. Bijele šare na repu jedinstvene su za svaku jedinku, što naučnicima pomaže u identifikaciji. Imaju najdulje prsne peraje u porodici kitova.

Hrane se krilom i manjim ribama. Love tako da jato ošamute udarcima repom o površinu vode, ili radeći zid od mjehurića oko jata kako ono ne bi moglo pobjeći. Kao i svi kitovi usani, potom ustima zagrabe veliku količinu vode i ribe i filtriraju je usima.

U prošlosti su bili žestoko izlovljavani, no 1966. godine su zaštićeni. Te godine postojalo je oko pet hiljada jedinki, dok ih danas ima oko 60 do 80 000. Danas su popularna turistička atrakcija zbog svoje znatiželje zbog koje se približavaju brodovima i spektakularnih skokova iz vode.

PROČITAJTE  Surova i moćna: Dolina koju posjećuju oni koji se ničega ne boje


Povezani postovi: