Svijet

Turci sahranjuju najmilije i proklinju Erdogana zbog ogromnog propusta: ‘To je čin ubistva. Životi su nam dovedeni u opasnost’

Jug Turske razoren je zbog strahovitih zemljotresa, broj poginulih je već dosegao zastrašujuću razinu, a u mnogima koji su preživjeli kipti od bijesa. Međutim, veliki broj njih proklinju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Građani proklinju Erdogana

Tako je jedan stanar utvrdio kako su zgrade preslabo građene da bi izdrže potrese. Te je to označio kao čin “ubistva”.

A rođaci jednog preminulog pozvali su dopisnicu Sky Newsa, Siobhan Robbins, da prisustvuje sahrani na kojem je jedna žena proklela predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Opisala je da je čula svog nećaka kako vapi za pomoć dok je umirao pod ruševinama čekajući da pomoć stigne.

“Mnogi ljudi koje smo sreli na tim sahranama bili su bijesni zbog nekvalitetno izgrađenih zgrada”, izvjestila je Robbins. Te dodala da su naglasili da su im životi bili dovedeni u opasnost.

Erdogan priznao propuste

Predsjednik Erdogan prethodno je priznao da je bilo “nedostataka” u reakciji države. Ali je okrivio zimske uvjete i štetu na zračnoj luci Hatay.

“Nije moguće biti spreman za takvu katastrofu”, rekao je Erdogan. Obrušio se na kritičare rekavši da “nečasni ljudi” šire “laži i klevete” o vladi.

Mnogi postavljaju i pitanja o tome kako je vlada potrošila takozvani porez na potrese, uveden 1999. za pripravnost na katastrofe. Kako je korišten nije javno poznato.

A mnogo je tragičnih sudbina poput one Youssefa, 25-godišnjeg Sirijca iz Aleppa, koji je preživio potres. Za Reuters je progovorio o gubitku porodice. Pet članove njegove porodice izbugilo je živote u potresu.

“Izgubio sam cijelu porodicu. Oca, maku, sestru, brata i nećaka. Ne mogu vjerovati, ovo je poput ružnog sna. Izgubio sam ih u sekundi”, jecao je Youssef.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare