Vijesti

Turković: Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. Imamo još mnogo posla

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je danas sastanak sa ministricom Ann Linde, koja obavlja i funkciju predsjedavajuće OSCE, te predsjedavajuću Parlamentarne skupštine OSCE-a Margaretu Cederfelt.

Turković je kazala da OSCE ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima.

“Sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj su za svaki napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života.

Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito – to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona – još mnogo posla pred svima. Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te naša saradnju sa OSCE od vitalnog značaja“, kazala je Turković.

Istaknula je kako je poslala jasnu poruku da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

“Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno važno je osnaživanje i razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan istakli smo neophodnost čvrstih garancija za evropsku budućnosti cijele regije, a posebno Bosne i Hercegovine“, naglasila je Turković.

Izjavila je da je ministrici Linde i delegaciji prenijele i informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine. I, naravno, kako je dodala, uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH.

“Organizacija OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine. Na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, navela je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare