Politika

Turković nakon susreta sa Grlićem Radmanom: Pronašli smo kompromisnu formulu

Jako je važno da aktivnosti Republike Hrvatske idu u pravcu stvaranja uslova bržeg priključivanja BiH Evropskoj uniji (EU), a ona unutrašnja pitanja BiH, ostaju unutrašnja pitanja BiH s punom voljom da Republika Hrvatska doprinese u razrješavanju onoga što može i tamo gdje može, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković se danas u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka u velikoj sali Ministarstva vanjskih poslova BiH, održana je konferencija za novinare.

Turković je tom prilikom kazala kako je bilo mnogo tema za razgovor te joj je drago da je s kolegom uspjela razgovarati o svemu onome što su smatrali da je potrebno analizirati.

Osvrnula se na odnose dviju zemalja, podsjećajući kako je mnogo ljudi iz BiH u Hrvatskoj, kao i onih koji nose putovnice Hrvatske, a u duši se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci.

”Jedna bliskost je historijski prisutna i u analizi svih tema i svih problema, ili velikog broja problema, mislim da smo pronašli kompromisnu formulu, da smo se dogovorili kako ići dalje i kako ono što nije bilo dosad razriješeno, razrješavati”, rekla je Turković.

Jedna od tema razgovara bila su pitanja borbe protiv pandemije koronavirusa.

”Razgovarali smo o mogućnostima da se uspostave kontakti na nivou struke i nadležnih tijela, da vidimo na koji način možemo bolje sarađivati vezano za epidemiološke mjere, koje se donose u obje države, i kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku, pa uključivši i vakcinacije, s obzirom na to da virus ne poznaje granice, ali, eto, isto tako, željeli bismo i da se razmotri opcija olakšavanja uvjeta za prelazak granice za bh. građane koji putuju u Hrvatsku ili planiraju to učiniti u narednom periodu”, rekla je Turković.

Osvrnula se i na pitanje COVID pasoša, te dodala kako je to i dalje neprecizirano.

”Željeli bismo da pomognemo i dogovorili smo se da će nadležne službe u tom pravcu djelovati, razraditi detaljan plan, tako da se ljeto, ipak, može dočekati mnogo bolje pripremljeno nego dosadašnja situacija koja je bila ovih zadnjih nekoliko mjeseci”, kazala je Turković.

Razgovarano je i o političkim odnosima dviju zemalja, te pismu koje je američki državni sekretar Antony Blinken proslijedio BiH, odnosno principima koji se nalaze u pismu, a koji govore o ”nekakvim malim izmjenama Ustava” i kako bi se mogle ugraditi odluke suda u Strazburu da se dođe do provođenja presude u predmetu “Sejdić-Finci”.

”Ali, isto tako, da kroz reformu Izbornog zakona se osiguraju prava svih građana u izbornom procesu što bi dovelo do unapređenja i smanjili bi se svi problemi koji postoje u BiH. Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona, godina malih promjena koje će biti potrebne da se konačno riješi slučaj ‘Sejdić-Finci’ i tako dalje”, rekla je Turković.

Dodala je kako je važno da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje, što je osnovni princip na kojem će djelovati. Dodala je kako se u tom pravcu djelovalo i dosad, iako su možda percepcije i vizije bile na izvjestan način drugačije.

Razgovarano je i o Trgovskoj gori, odnosno namjerama Hrvatske da izgradi odlagalište nukelarnog otpada, te je konstatirano da nisu u kratkom razgovoru u mogućnosti da razriješe to pitanje, ali je dogovoreno da će biti iznijeta argumentacija timova koje je uspostavilo Vijeće ministara BiH i timova koji postoje u Hrvatskoj, te da će saradnja biti uspostavljena i razmjena informacija teći onako kako treba.

”Mislim da su to stvari koje su stavljene na pravi kolosijek”, rekla je Turković.

Razgovarano i o sporazumima o granici, pitanjima neometanog izlaska BiH na otvoreno more, te imovinsim pitanjima.

”Mislim da ćemo uložiti malo više napora da i te stvari krenu u pravom pravcu“, rekla je Turković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare