Vijesti

Turković o posjeti Dodika Zagrebu: Što nije pričao o Trgovskoj gori, izručenju ratnih zločinaca…

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković komentirala je posjetu Milorad Dodika, člana Predsjedništva BiH Zagrebu, gdje se sastao s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

“S obzirom na to da je gospodin Dodik, kao jedan od članova Predsjedništva BH, zaduženih za vanjsku politiku naše zemlje, jučer boravio u Zagrebu, pitam da li je sa državnim vrhom susjedne Hrvatske započeo rješavanje izuzetno važnih pitanja za državu, kao što su pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora i sječe šume na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske na planini Plješevici”, kazala je Turković.

Što se tiče Trgovske gore, odlagališta nuklearnog otpada koje prijeti građanima u Bosanskoj Krajini, Turković kaže da bi dobro bilo da je kao visoki zvaničnik koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz bh. entiteta RS, umjesto optuživanja drugih, informiše svog stranačkog kolegu ministra Košarca o tome šta je uradio po ovom pitanju tokom boravka u Zagrebu, kao i direktno ugroženom stanovništvu.

Napominje da bi bilo dobro da je Dodik inicirao rješavanje pitanja provedbe protokola o međusobnoj saradnji u krivičnim postupcima i izručenju optuženih za ratne zločine u Bosnu i Hercegovinu, koji trenutno borave u Hrvatskoj, vraćanja imovine bh. kompanija, slučaj Pelješkog mosta i pripadajućih prava Bosne i Hercegovine, pitanja granica i brojnih drugih pitanja.

“Zanimljivo je da se gospodin Dodik brine o migrantima, dok se istovremeno protivi izlasku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granicu sa Srbijom, kako bi se spriječio njihov ulazak u našu zemlju. Dodik govori da Bošnjaci pokušavaju majorizirati Srbe i Hrvate, što prema svim relevantnim podacima nije istina, dok istovremeno u dijelu Bosne i Hercegovine, gdje ima apsolutnu vlast, Bošnjaci i Hrvati nisu zaposleni u skladu sa članom 97. Ustava RS, koji garantuje zapošljavanje po popisu iz 1991. godine. Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na maternji jezik”, navela je Turković.

Istakla je da očekuje da Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu.

“A neka mu Hrvati iz bh. entiteta RS i banjalučki biskup Komarica, budu svjedoci njegovih napora”, navela je Turković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare