Politika

Baerbock: Njemačka će od sada biti prisutnija u BiH. Važno je da se izbori održe u oktobru

Ministriva vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je u Sarajevu ugostila šeficu njemačke diplomatije Annaleni Baerbock koja je doputovala u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Turković je na konferenciji za medije istaknula detalje razgovora, te kazala da poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini.

“Pozivam na hitan prekid vatre, stradaju civili, razaraju se gradovi. Vidimo sve ono što smo se iskreno nadali da je dio prošlosti. Sarajevo i svi gradovi BiH najbolje znaju šta donosi agresija i rat. Naša srca su na strani onih koji se boru za slobodu, demokraciju, evropske vrijednosti. Tako je danas, tako će biti i sutra. Otvoreno smo razgovarali o situaciji u BiH i na Zapadnom Balakanu. Njemačko prisustvo je neophodno. Sigurnosna i politička prijetnja koja izazvana secesionističkimaktivnostima Narodne skupštine RS-a te zaključcima kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum, još uvijek nije otklonjena”, istaknula je Turković.

Bisera Turković i Annaleni Baerbock / Foto: Fena

Dodala je kako je eskalacija u Ukrajini i posljedice koje je ta kriza proizvela u Evropi samo su dodatno usložile situaciju.

“Postoji strah da će sigurnost biti ugrožena. Zaustaviti sve retrogradivne procese u BiH. Tokom razgovara dohvatili smo se i zahtjeve koje BiH poslala u EU. Dodijeljivanja statusa u skraćenom procesu. To bi bio snažan doprinos miru, stabilnosti BiH i cijele regije. Osnaživanju cijele EU. Zapadni Balkan je slaba tačka EU, gdje se mora pokazati snaga. Ohrabreni smo izjavama Olafa Scholza. Upoznala sam ministricu sa stavovima koje BiH preuzela povodom situacije u Ukrajinu. Pridruživat ćemo se u skladu sa EU stavovima. Razgovarali smo o i ekonomskim odnosima”, kazala je Turković.

Na konferenciji za medije obratila se i Annaleni Baerbock. Ona je istaknula da je Njemačka prisutnija u našoj zemlji više nego ikada.

“Ovu posjetu planiram od početka svog mandata. Evropska budućnost Zapadna Balkana je prioritet za Njemačku. Nikada ne bih pomislila da ću na ovo putovanje krenuti kada su mir i sigurnost egzistencijalno pitanje ugroženi. Donijela sam i jasnu poruku, Njemačka će u vašoj zemlji prisutnija u budućnosti. Po prvi put smo uveli specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Blakana. On će se pobrinuti da se tematika nađe u Briselu. Imenovanje njegovo je samo početak onog što mi planiramo kao Njemačka savezna vlada. Evropa je suočena sa katastrofom rata. Mnogi ljudi u BiH kada gledaju slike iz Ukrajine prisjećaju se groznog vremena 90-ih godina. Evropa je kuća koja treba da osigura mir i slobodu”, kazala je ona.

Dodaje kako mir štiti naše porodice te da naši snovi zavise od mira.

“Važno je da se izbori održe u oktorbu. Jasno smo dali signal da karta UN i međunarodni poredak, da ćemo to braniti zajedno”, kazala je Baerbock.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare