Vijesti

Turković sa austrijskim ministrom: Nećemo vas ostaviti na cjedilu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sastala se u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom, u okviru njegove radne posjete Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tete-a-tete sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, Turković i Schallenberg obratili su se novinarima.

Turković je izrazila zadovoljstvo posjetom “kolege i prijatelja”, posebno ukazavši na ogromnu ulogu Austrije i ministra Schallenberga u nabavci vakcina za BiH protiv koronavirusa.

Istakla je da su odnosi BiH i Austrije izuzetno dobri, a međusobni intenzivni kontakti rezultirali su, između ostalog i deblokiranjem procesa distribucije vakcina.

“Vjerujemo i nadamo se da će isporuke putem, sada već prisutna oba međunarodna mehanizma, teći redovno i kontinuirano te da će to omogućiti masovnu imunizaciju i u Bosni i Hercegovini”, rekla je Turković.

Sagovornici su, osim borbe protiv pandemije koronavirusa, razmijenili mišljenja i o migrantskoj krizi kao i o produženju sporazuma o besplatnom obrazovanju za bh. studente u Austriji te nizu drugih važnih pitanja.

Kada je riječ o evropskim integracijama, ministrica je naglasila da je BiH vrlo odlučna da nastavi svoj put ka EU.

“Predani smo ispunjavanju 14 ključnih reformi te ograničenim ustavnim reformama kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava”, kazala je Turković.

Izrazila je nadu da će EU prepoznati napore BiH i pomoći BiH da prevaziđe unutrašnje opstrukcije i realizira neophodne reforme potrebne za kandidatski status.

“Naše opredjeljenje i naš jedini put je put prema EU i na tom putu nas ništa neće zaustaviti”, istakla je ministrica Turković.

Ministar vanjskih poslova Austrije Schallenberg je rekao kako je svjestan koliko je, zbog pandemije koronavirusa, u posljednje vrijeme bilo teško za zemlje EU, Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

“Drago mi je da smo uspjeli da krenemo sa isporukama vakcina za ovaj region i na taj se način približimo svjetlu na kraju tunela. Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka – mi vas nećemo ostaviti na cjedilu”, kazao je Schallenberg.

Istakao je vrlo bliske i široke međuljudske odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije, s obzirom na činjenicu da u Austriji živi više od 200.000 osoba porijeklom iz BiH.

“Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi”, poručio je austrijski ministar.

Schallenberg je posebno podvukao da je BiH ključna zemlja u regionu i da bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora”, poručio je on.

Smatra da BiH ima dobru priliku u ovoj godini u pogledu približavanja EU, i dodaje kako će Austrija ostati aktivna i u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da se postignu željeni rezultati.

“Kristalno je jasno da je budućnost BiH i regiona u EU. U tom smislu mi jasno zagovaramo da sve države ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU. Svakako mislimo da tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije budu dio evropske porodice”, zaključio je Schallenberg.Povezani postovi: