Politika

Turković uručila Baerbock zahtjev u kojem se traži ubrzani kandidatski status i datum početka pregovora za članstvo u EU

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uručila je danas, tokom susreta u Sarajevu, ministrici vanjskih poslova Njemačke Annaleni Baerbock zahtjev u kojem se traži ubrzani kandidatski status i datum početka pregovora sa članstvo u Evropskoj uniji.

“Službeni zahtjev, koji je 2. marta ove godine potpisala i poslala u Brisel ministrica Turković dostavljen je ranije rukovodstvu Evropske unije, predsjednici Evropske komisije Ursuli Von Der Leyen, specijalnom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost EU Josepu Borellu i komesaru za proširenje EU Oliver Varhelyiju, te svim ministrima vanjskih poslova država članica Evropske unije”, navodi se u saopćenju Bisere Turković.

Turković je dokument danas uručila i lično ministrici Baerbock, ističući poseban značaj i priliku da Evropska unija prihvatanjem ovog zahtjeva snažno doprinese miru, stabilizaciji i prosperitetu BiH, regije i cijele EvropePovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare