Ekonomija

Turska lira pala na najniži nivo u historiji, Erdogan ne odustaje od svoje teorije

Kurs turske lire pao je za još osam posto nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je prošle sedmice oštro snizila referentnu kamatnu stopu, prenosi Al jazeera.

Centralna banka Turske je prošlog četvrtka snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 procenata, što je znatno ispod inflacije od 20 posto, te nagovijestila njeno dalje smanjenje.

Erdogan je poručio da će pobijediti u svom “ratu za ekonomsku neovisnost države uprkos brojnim kritikama i molbama da preokrene svoj kurs”.

Turska valuta je pala u utorak na 12,49 lira prema dolaru, na novi najniži nivo nakon kontinuiranog pada tokom posljednjih 11 uzastopnih evaluacija. Ove godine je izgubila 40 posto vrijednosti, uključujući pad od gotovo 20 procenata od početka prošle sedmice, javlja AP.

PROČITAJTE  Demonstranti traže ostavku Erdoganove vlade, policija razbila proteste u Istanbulu

Prema euru, turska valuta je potonula na novi rekordni minimum od 13,4035 lira.

Erdogan je, navodi britanska agencija, izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, podsticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, bez obzira na rast inflacije na gotovo 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira plate stanovništva u Turskoj.

Konzervativni predsjednik Turske brani svoju nesvakidašnju teoriju da više kamatne stope uzrokuju veću inflaciju. Često koristi islamske zabrane kamate kao izgovor za svoju teoriju.

Većina ekonomista, međutim, tvrdi da se Turska suočava sa velikom krizom, uključujući visoku inflaciju, u slučaju da stope nastave da padaju u narednim mjesecima.

PROČITAJTE  Cijena nafte u porastu nakon velikog pada

Pod pritiskom Erdogana, centralna banka je u septembru smanjila ključne kamatne stope sa 19 na 15 posto, što je dovelo do slobodnog pada lire.

Erdogan je u protekle dvije godine zamijenio tri guvernera centralnih banaka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare