Svijet

Turska pokrenula novu kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Iraka

Turska je u ponedjeljak rano ujutru pokrenula novu kopnenu i zračnu prekograničnu ofanzivu protiv kurdskih militanata u sjevernom Iraku, objavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar u ponedjeljak, prenio je ABC. 

Turski avioni i artiljerija pogodili su mete koji pripadaju Radničkoj partiji Kurdistana, skraćeno PKK, prije nego što su komandoske trupe — uz podršku helikoptera i dronova — kopnenim putem prešle u susjednu regiju ili su ih prevezli helikopterima, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar u video snimku objavljenom na web stranicu ministarstva.

Turski  borbeni avioni, helikopteri i dronovi pogodili su kurdske vojne ciljeve, kampove, tunele, skloništa i skladišta municije u sjevernom Iraku, naveo je Akar za državnu novinsku agenciju Anadolu.

- Zasad se naša operacija nastavlja uspješno kao što je planirano i također uključuje angažiranje komandosa. Ciljevi su identificirani i u prvoj fazi zauzeti - rekao je on, ali nije iznio podatke o stradalima u operaciji.

Naveo je da je svrha operacije spriječiti terorističke napade, osnažiti sigurnost granice i podržana je artiljerijskim jedinicama. 

Ova najnovija ofanziva je dio turske kampanje u Iraku i Siriji protiv militanata Kurdske radničke partije (PKK) i sirijskih kurdskih milicija koje Ankara smatra terorističkim organizacijama. 

- Odlučni smo spasiti našu plemenitu naciju od terorističke nesreće koja muči našu zemlju već 40 godina - rekao je Akar. “Naša borba će se nastaviti sve dok i posljednji terorista ne bude neutraliziran.”

Ministar je rekao da je upad bio usmjeren na "teroriste" i da je pokazana "maksimalna osjetljivost" kako bi se izbjegla šteta po civile i kulturne i vjerske strukture.

Kurdska militantna grupa nije se zasad javno oglasila. 

Desetine hiljada ljudi ubijeno je otkako je PKK, koju su SAD i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom, 1984. godine, započela pobunu u većinskom kurdskom jugoistočnom regionu Turske.