Svijet

Turska testirala moćno rusko oružje. SAD bijasni, Erdoga: Čini se da to gospodi smeta

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u petak da je Turska testirala ruski protuzračni sistem S-400 i odbacio prigovore Washingtona.

Washington je optužio Tursku da je kupnjom ruskog sistema S-400 kompromitirala odbranu NATO-a i prijeti joj sankcijama. Testiranje sistema S-400 prošle sedmice razbjesnilo je američki State Department i Pentagon.

“Testiranja su provedena i provode se. Stav SAD nas uopće ne zabrinjava. Ako nećemo testirati mogućnosti kojima raspolažemo, šta ćemo onda raditi?” rekao je Erdogan novinarima.

Dva saveznika u NATO-u već su dugo u sukobu zbog ruskog sistema S-400, a Washington je prošle godine zbog toga suspendirao Tursku iz svog programa borbenih zrakoplova F-35.

Turski dužnosnici rekli su da ti sistemi neće biti integrirani u odbrambenu infrastrukturu NATO-a.

PROČITAJTE  Schmidt zatražio od bh. parlamentaraca da se očituju zbog aktuelne krize

Turska je s Rusijom potpisala ugovor o kupnji sistema S-400 2017. Isporuka prvih baterija ruskog sistema, vrijednih 2,5 milijardi dolara, počela je u julu prošle godine.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti testirati vojnu opremu uključujući lako, srednje i teško oružje, kao i ono koje je kupila od SAD.

“Čini da se da gospodi (u SAD-u) posebno smeta što je ovo oružje iz Rusije. Odlučni smo, nastavljamo svojim putem kao i uvijek”, rekao je Erdogan.Povezani postovi: