Ekonomija

Turski predsjednik Erdogan: U Crnom moru pronađene nove rezerve gasa

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan objavio je u ponedjeljak otkriće dodatnih 58 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u Crnom moru.

Novo istraživanje

“Naš brod za bušenje Fatih otkrio je 58 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog gasa, 3.023 metra pod morem, u bloku Caycuma 1”, rekao je Erdogan nakon sjednice kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Navodeći da turske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru iznose 710 milijardi kubnih metara sa tržišnom vrijednošću od trilion dolara. Erdogan je rekao da je krajnji cilj Turske da što prije proglasi energetsku nezavisnost od inostranstva za nafti i prirodni gas.

“Naše novo istraživanje otvoriće put za slična istraživanja u drugim geološkim poljima u susjedstvu regije. Pokrenućemo nova bušenja što prije”, dodao je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je najavio da će Turska “zatvoriti praznine u sigurnosnom pojasu od 30 kilometara. I preduzeti nove korake da u potpunosti eliminiše prijetnje koje terorističke grupe u Siriji predstavljaju za Turske”.

Oružani kapaciteti

“Ući ćemo u novu fazu borbe koja će uništiti cjelokupnu infrastrukturu i resurse terorističke grupe (PKK i YPG/PKK, op.a.). Od kojih dobija snagu, kao i njene oružane kapacitete”, istakao je turski predsjednik.

PKK i njen sirijski ogranak YPG/PKK koristili su terorističke baze preko turske granice u sjevernom Iraku. I sjevernoj Siriji za planiranje i izvođenje napada na Turske. Duž sirijske granice, grupa je radila na stvaranju terorističkog koridora, prijeteći i sirijskim mještanima i turskim stanovnicima.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turske,, Sjedinjenih Američkih Država. Kao i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.

Ankara je od 2016. godine izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grana” (2018.) i “Izvor mira” (2019.). Zvaničnici Turske su nagovijestili da slijedi još jedna takva operacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare